Saturday, June 08, 2013

Η ΒP ενδιαφέρεται για τα πετρέλαια του Πρίνου

Ενδιαφέρον για την εξαγορά της παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου έχει εκφράσει η ΒP στην Ενεργειακή Αιγαίου, που ελέγχει το εν λόγω κοίτασμα. Στο πλαίσιο αυτό η πολυεθνική εξαγόρασε ήδη το πρώτο spot φορτίο ύψους 300 χιλιάδων βαρελιών η φόρτωση του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη στο tanker ΙVORY POINT με κατεύθυνση διυλιστήριο της Μασσαλίας. Οι συζητήσεις με την Eνεργειακή Αιγαίου αφορούν σύμβαση εξαετούς διάρκειας για την εξαγορά του συνόλου της παραγωγής του Πρίνου που σήμερα ανέρχεται σε 2.000 βαρέλια ημερησίως και στο τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει στα 4.000 βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση της παραγωγής θα προκύψει από νέες γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει η εταιρεία που θα ξεκινήσουν με την έλευση γεωτρύπανου που έχει ήδη κλειστεί για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την BP, σύμφωνα με κύκλους της Ενεργειακής Αιγαίου θα εξαρτηθεί από τo κατά πόσο η εταιρεία θα αποδεσμευθεί από όρο της σύμβασης του 1999 που υποχρεώνει τα ΕΛΠΕ να εξαγοράζουν την παραγωγή του Πρίνου. Ο όρος αυτός μπήκε τότε για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Πρίνου μετά την αποχώρηση της καναδικής εταιρείας Denison, αφού οι τιμές του πετρελαίου είχαν κατρακυλήσει κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι. Η πώληση του πρώτου φορτίου στην BP κατέστη δυνατή έπειτα από έγκριση των ΕΛΠΕ. Οι δύο ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Eνεργειακή Αιγαίου έχουν ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για την απάλειψη του σχετικού όρου, όπως δηλώνουν στην «Κ» στελέχη της δεύτερης. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ως καλό σημάδι το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ ενέκριναν την πώληση του πρώτου φορτίου στην BP. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η BP ήταν βασικός αγοραστής της παραγωγής του Πρίνου και την περίοδο της Denison. H εκ νέου στροφή της εταιρείας στην παραγωγή του Πρίνου αποδίδεται από την ενεργειακή αγορά και στο γενικότερο ενδιαφέρον της πολυεθνικής για την εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων που άνοιξε μετά από 15 χρόνια με ενθαρρυντικά δείγματα. Είναι εξάλλου γνωστό σε πολύ στενούς κύκλους ότι η BP έχει εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον της για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Με τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων συνδέεται και η πρόσφατη συμμετοχή του νεοσύστατου αμερικανικού Fund Third Point στο μετοχικό κεφάλαιο της Ενεργειακής Αιγαίου (Energean Oil) έναντι 60 εκατ. δολαρίων.
Η Energean Oil συμμετέχει στους διαγωνισμούς Open door που βρίσκονται σε εξέλιξη, διεκδικώντας την περιοχή του Κατάκολου από κοινού με τις εταιρείες Trajan Oil (Βρετανία) και Shlumberger (HΠΑ) και την περιοχή των Ιωαννίνων από κοινού με την Ιωαννίνων Shlumberger και την καναδική Petra Petroleum. Η αξιολόγηση των προσφορών αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
 http://news.kathimerini.gr
8/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin