Tuesday, June 18, 2013

Επ. Περιβάλλοντος: Το net metering μειώνει κάθετα τους λογαριασμούς ρεύματος


H εφαρμογή του net metering μειώνει κάθετα τους λογαριασμούς της ΑΗΚ και αυξάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αναφέρει σε ανακοίνωση η Επίτροπος Περιβάλλοντς με αφορμή την συζήτηση του θέματος σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίωση, με την μεθοδολογία net metering, γίνεται η μέτρηση της ενέργειας που κατανάλωσε το κτήριο, μετριέται και η παραγωγή από τις ΑΠΕ και απλά αφαιρείται από την κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού.

Οπως αναφέρεται, στην επιτροπή έγινε παρουσίαση περιπτώσεων όπου εφαρμόστηκε η μέθοδος. Ο λογαριασμός της πρώτης οικίας που βρίσκεται στο Παραλίμνι για την περίοδο Απρίλιος – Μάιος ήταν 3,55 ευρώ και κατανάλωσε 4 ΚWh αντί 1000 ευρώ κατανάλωσης 840 ΚWh που ήταν ο λογαριασμός της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρονιάς.

Αντίστοιχα ο λογαριασμός της οικίας στη Λάρνακα όπου εφαρμόστηκε το net metering για την περίοδο Μάρτιος – Απρίλιος ήταν μόλις 11,64 ευρώ με κατανάλωση 36 KWh αντί κατανάλωσης 1836 KWh της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρονιάς.

Τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα, αναφέρει η ανακοίνωση, στηρίζουν τους στόχους της εφαρμογής αυτού του συστήματος που είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά στα οποία ισχύει το net metering, η εξοικονόμηση καυσίμων, η μείωση των ρύπων καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, η εφαρμογή του net metering και η ένταξη σταδιακά μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών (πολιτών, τοπικών αρχών κλπ) θα συμβάλει στην αύξηση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( φωτοβολταικά και μικρές ανεμογεννήτριες) με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για την οικονομία και το περιβάλλον.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα όπου προγραμματίζεται να εφαρμοσθεί το net metering οργανωμένα και σε κάποια έκταση.
onlycy.com
18/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin