Tuesday, June 04, 2013

«Ταρακουνήθηκε» η Αττική/M 4.4 - AEGEAN SEA - 2013-06-04

Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 04.56 τα ξημερώματα στο ανατολικό τμήμα της Αττικής.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε μέγεθος 4,4R και σημειώθηκε 22 χλμ. ανατολικά από την Αθήνα και 4 χλμ. νότιοανατολικά από το Πικέρμι. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χλμ.. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε διάφορες περιοχές της Αττικής, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους.

Σε ορισμένους δήμους (Χαλανδρίου) κάτοικοι είπαν πως έπεσαν αντικείμενα από τα μπαλκόνια, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

-----------
Magnitude mb 4.4
RegionAEGEAN SEA
Date time2013-06-04 01:56:55.0 UTC
Location38.00 N ; 24.00 E
Depth5 km 
Distances25 km E of Athens, Greece / pop: 729,137 / local time: 04:56:55.0 2013-06-04
4 km E of Pikérmi, Greece / pop: 1,384 / local time: 04:56:55.0 2013-06-04
Global view
Source parameters reviewed by a seismologist


More information at:

 National Observatory of Athens, Geodynamic Institute Athens, Greece
 Department of Geophysics, University of Thessaloniki Thessaloniki, Greece
 University of Patras, Seismological Laboratoty Patras, Greece

-----------


Η zougla.gr επικοινώνησε με τον σεισμολόγο δόκτωρα Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος εξήγησε πως η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός δεν έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρές σεισμικές δονήσεις.


Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το επίκεντρο του σημερινού σεισμού δεν βρίσκεται σε κάποιο από τα μεγάλα ρήγματα της περιοχής, όπως εξάλλου φαίνεται και στον σχετικό σεισμοτεκτονικό χάρτη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Η zougla.gr επικοινώνησε με τα Κεντρικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου ενημερώθηκε πως δεν υπήρξε κάποια κλήση για παροχή βοήθειας.


Αισθητός ακόμα και στην Εύβοια!
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη σχεδόν την επικράτεια της Αττικής, ενώ δεν έλειψαν και αναφορές από τη γειτονική Εύβοια και συγκεκριμένα την πόλη της Ερέτριας.

Η zougla.gr επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα Ραφήνας, όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ζημιές. Κάτοικοι από το Πικέρμι, Πεντέλη, Μελίσσια, Χαλάνδρι, Μαρούσι ανέφεραν πως ο σεισμός είχε διάρκεια περίπου 5 δευτερόλεπτα και είχε έντονο βουητό.
Ίδια ήταν η εκτίμηση και του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου (Emsc) για το μέγεθος της σεισμικής δόνησης.

 http://www.zougla.gr/greece/article/sismiki-donisi-stin-atiki
4/6/13
----
----
-
  • 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Αττική

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε λίγο πριν τις 5 το πρωί την Αττική, με επίκεντρο το Πικέρμι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 04.56 τα ξημερώματα της Τρίτης, 24 χλμ. ανατολικά από την Αθήνα και 4 χλμ. νότιοανατολικά από το Πικέρμι, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ..

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί μετασεισμοί. 

Να σημειωθεί πως ακριβώς ίδια ήταν η εκτίμηση και του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου (Emsc).
 http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=283513
4/6/13

1 comment:

  1. Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε τα ξημερώματα την Αθήνα ....

    Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα λίγο πριν από τις πέντε τα ξημερώματα της Τρίτης, αναγκάζοντας πολύ κόσμο να πεταχτεί έντρομος από το κρεβάτι του ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Αττική και τη νοτιοδυτική Εύβοια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, πρόκειται για ασθενή σεισμική δόνηση η οποία σημειώθηκε στις 04.56 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 22 χιλιομέτρων ανατολικά των Αθηνών.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων αναφέρουν ότι το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό (5-10 χλμ.) και το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιοχή του Πικερμίου.

    Οι ίδιοι εξηγούσαν ότι η περιοχή έχει δώσει και στο παρελθόν σεισμούς ανάλογου μεγέθους και από αυτή την άποψη ο σημερινός δεν πρέπει να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

    Ενα ακόμη καθησυχαστικό στοιχείο είναι ότι δεν σχετίζεται με τα μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής, όπως για παράδειγμα του Ωρωπού.

    Πάντως, σε ό,τι αφορά την εκδήλωση του φαινομένου παραμένουν όπως πάντοτε επιφυλακτικοί μέχρι να περάσουν, τουλάχιστον, οι πρώτες ώρες προκειμένου να παρατηρήσουν την εξέλιξή του και να είναι πιο ακριβείς στα συμπεράσματά τους.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, η σεισμική δόνηση δεν είχε μεγάλη χρονική διάρκεια αλλά ήταν έντονη και συνοδευόταν από υπόκωφο κρότο.

    Μέχρι στιγμής από καμία υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5021682/seismikh-donhsh-tarakoynhse-thn-athhna/
    4/6/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin