Wednesday, June 19, 2013

Greenpeace: Η καύση λιγνίτη υπεύθυνη για 1.200 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα


Η ρύπανση από την καύση λιγνίτη ευθύνεται για περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα ετησίως, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace, τα ευρήματα της οποία παρουσιάστηκαν ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το μέλλον της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την έκθεση «Σιωπηλοί Δολοφόνοι», η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προϋποθέτει την άρση της βασικότερης στρέβλωσής της, η οποία μέχρι σήμερα επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία με δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως: όποιος επενδυτής επιθυμεί να στραφεί στον λιγνίτη, θα πρέπει να πληρώνει το πραγματικό του κόστος και όχι να τον νέμεται πληρώνοντας ένα πενιχρό ή ανύπαρκτο αντίτιμο.
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πρέπει να υπηρετήσει την οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση σε μία σύγχρονη οικονομία μηδενικών εκπομπών, ως την πιο οικονομικά αποδοτική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ορθή λύση.
Η έκθεση που στηρίζεται στην ειδική μελέτη που ανέθεσε η Greenpeace στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, διερευνά σε ετήσια βάση τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών από τους 300 υπάρχοντες μεγάλους ανθρακικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, βάσει των επίσημων στοιχείων ρύπων για το 2010. Εκτιμά, επίσης, τις προβλεπόμενες επιπτώσεις των 50 νέων σταθμών που βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή σχεδιασμού, αν αυτοί τελικά τεθούν σε λειτουργία.
Στην Ελλάδα η καύση λιγνίτη ευθύνεται για την απώλεια 260.000 εργατοημερών ετησίως επιβαρύνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και το εθνικό σύστημα υγείας. Εφόσον κατασκευαστεί, η νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα (Πτολεμαΐδα 5), θα ευθύνεται ετησίως για τον πρόωρο θάνατο 100 ανθρώπων. Τόσο η πώληση υφιστάμενων γερασμένων μονάδων, όσο και η κατασκευή νέων που βασίζονται στο πιο ρυπογόνο καύσιμο στον πλανήτη, απαιτούν δισεκατομμύρια ευρώ που θα ήταν καλύτερο να επενδυθούν σε εξοικονόμηση ενέργειας και σε ΑΠΕ.
«Δεν υπάρχει υγιώς σκεπτόμενη επιχείρηση που θα επένδυε στον λιγνίτη, αν έπρεπε να πληρώσει το πλήρες κόστος του. Αυτή είναι η χειρότερη στρέβλωση και η μεγαλύτερη επιδότηση που θα πρέπει να άρει η ελληνική κυβέρνηση, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές και την ενέργεια.
«Ποια απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα γίνει με μονάδες που πρέπει να κλείσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας; Η κυβέρνηση οφείλει να υπηρετήσει τη μετάβαση της χώρας σε μία σύγχρονη και αποδοτική οικονομία μηδενικών εκπομπών, αντί να προετοιμάζει την επόμενη κρίση της», συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου.
«Οι επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μεγαλύτερες σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως στους ηλικιωμένους και στα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα, καθώς και σε ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία. Το μέγεθος των επιδράσεων μεταβάλλεται ανάλογα με χαρακτηριστικά των πόλεων ή των περιοχών, τις οποίες αφορούν, καθώς καθορίζουν και τη χημική τους σύσταση. Συστατικά όπως ο άνθρακας και ενώσεις του θείου, που προκαλούνται και από εκπομπές εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας με καύση λιγνίτη, έχουν συσχετιστεί με τις επιδράσεις των σωματιδίων στην υγεία», τόνισε η Εύη Σαμολή, Λέκτορας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με παρέμβασή της.
Η είσοδος, με κάθε τίμημα, νέων επενδυτών στην αγορά ενέργειας δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας ή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η ουσία μίας πραγματικά απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας είναι η δημιουργία ενός σαφούς και σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, με δίκαιους κανόνες και ισονομία που θα προσελκύει υγιείς επενδυτές. Η χρήση λιγνίτη ανεξαρτήτως επενδυτή πρέπει να αντικατοπτρίζει το πλήρες περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, χωρίς στρεβλώσεις και κρυφές επιδοτήσεις.
Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:
-να επιβάλλει φορολόγηση του λιγνίτη που να αντικατοπτρίζει το πραγματικό του κόστος και να άρει τις στρεβλώσεις και επιδοτήσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων
-να εφαρμόσει τις πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες
-να ακυρώσει τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να θέσει χρονοδιάγραμμα για την οριστική απεξάρτηση από το λιγνίτη και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής μηδενικού άνθρακα, το αργότερο ως τη δεκαετία του 2030
-να εκπονήσει και να στηρίξει οικονομικά αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ομαλή μετάβαση των τοπικών κοινωνιών, σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, στη μετά-λιγνιτική εποχή.
-Να μεταστρέψει την αρνητική πολιτική της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συνταχθεί με τις χώρες που απαιτούν φιλόδοξους και νομικά δεσμευτικούς στόχους έως το 2030 για την προώθηση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση και τις εκπομπές CO2.
www.energypress.gr
19/6/13
--
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin