Wednesday, June 05, 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ.... Ζήτησε βοήθεια από τους Καναδούς για να σταματήσει η Eldorado Gold τις επενδύσεις χρυσού στη Β. Ελλάδα

Ζήτησαν βοήθεια από τους Καναδούς για να σταματήσει τις απαιτήσεις στη Β. Ελλάδα η καναδική εταιρεία Eldorado Gold. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Τόλης Παπαγεωργίου από τη Χαλκιδική και η Μαρία Καδόγλου από το Παρατηρητήρια Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων περιόδευσαν στον Καναδά κάνοντας στάσεις στο Μόντρεαλ, την Οττάβα, το Τορόντο και Βανκούβερ. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι η κατάσταση γύρω από τα έργα εξόρυξης της Eldorado Gold Corporation στη Βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικά τεταμένη. 

Η καναδική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας στον Καναδά και διεθνώς, όπου οι καναδικές εταιρείες κυριαρχούν στον εξορυκτικό κλάδο. Eλλείψει σχετικών δεσμευτικών διεθνών κανονισμών, η ρύθμιση των εργασιών αυτών εναπόκειται στις χώρες “υποδοχής”. Ο εκπρόσωπος του MiningWatch Canada, Jamie Kneen, σημείωσε ότι το ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Καναδά για να κάνει έκκληση για υποστήριξη καταδεικνύει πόσο αδύναμη είναι αυτή η προσέγγιση  και πόσο αρνητική είναι η επίδραση που έχει στην περιοχή η Eldorado Gold με έδρα το Βανκούβερ. “Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να υπολογίζουν στις βασικές δημοκρατικές διαδικασίες και τη νομική προστασία στη χώρα τους, τι μπορούν να κάνουν όταν ο Καναδάς επίσης αρνείται  την εφαρμογή των κανόνων που έχει αποδεχθεί σε διεθνές επίπεδο, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και το περιβάλλον;”, είπε ο κ. Kneen. “Είναι θεμιτό να απευθύνονται στο Καναδικό κοινό για βοήθεια, αλλά στον 21ο αιώνα, είναι επίσης αρκετά θλιβερό ότι θα πρέπει να φτάσουν εκεί.”

Στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν να ενημερώσουν τους Καναδούς για την ένταση γύρω από τα έργα Σκουριών και Περάματος της Eldorado, καθώς και να συγκεντρώσουν υποστήριξη για να σταματήσουν τα έργα. Οι εκπρόσωποι συζήτησαν με βουλευτές του καναδικού κοινοβουλίου, επενδυτές στην Eldorado Gold και το καναδικό κοινό, για το ότι τα προτεινόμενα έργα εξόρυξης της Eldorado στις Σκουριές και το Πέραμα είναι ακατάλληλα για την περιοχή, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη γεωργία και τον τουρισμό, καθώς και για τη διάβρωση του κοινωνικού ιστού των κοινοτήτων. Τόνισαν επίσης η εταιρεία εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσει, παρά τη μαζική αντίδραση του κόσμου.
 «Η ελληνική κυβέρνηση και η Eldorado Gold φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι το έργο Σκουριών θα επιβληθεί στο λαό της Χαλκιδικής με τη βία», είπε η Μαρία Καδόγλου. «Το μεταλλείο είναι περιτριγυρισμένο από συρματοπλέγματα και η δική μας ελληνική αστυνομία χρησιμοποιείται για να αποτρέπει τους ανθρώπους από το να πλησιάσουν στο χώρο, ακόμη και πάνω σε δημόσια γη και δρόμους». Ο Βαγγέλης Λαμπάκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ανέφερε ότι οι Καναδοί – συμπεριλαμβανομένων των μετόχων της Eldorado και της καναδικής κυβέρνησης, πρέπει να κατανοήσουν ότι οι Θράκες είναι ενωμένοι στην αντίθεσή τους στο έργο του Περάματος. «Μιλάμε για ένα μεταλλείο χρυσού επιφανειακής εξόρυξης ενός εκατομμυρίου τόνων, με εκχύλιση με κυάνιο,  μόλις 500 μέτρα από το κοντινότερο χωριό και 500μ από τη θάλασσα. Είμαστε ανοιχτοί σε επενδύσεις, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος το σχέδιο αυτό να γίνει αποδεκτό. Όλοι οι 22 δήμαρχοι από την περιοχή έχουμε δηλώσει την αντίθεσή μας, και αν προσπαθήσουν να κατασκευάσουν αυτό το μεταλλείο, θα σταθούμε μπροστά από τις μπουλντόζες», ανέφερε.


Εν τω μεταξύ, η εταιρεία εργάζεται τόσο σκληρά για να κερδίσει τη μάχη των δημοσίων σχέσεων όπως εργάζεται και για την εξόρυξη. Ο κ. Kneen σημείωσε ότι «η Eldorado ισχυρίζεται ότι έχει 1.200 υπαλλήλους, ακόμη και όταν έχουν μόνο περιορισμένες δραστηριότητες. Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς το συμπέρασμα ότι η εταιρεία προσπαθεί να εξαγοράσει την υποστήριξη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς  τους ανθρώπους θα είναι πάλι χωρίς δουλειά όταν τα μεταλλεία λειτουργήσουν κανονικά. Μόνο ελάχιστοι από αυτούς θα έχουν τις ικανότητες που απαιτούνται για την εξόρυξη». Ο Τόλης Παπαγεωργίου με τη σειρά του είπε «Ο τόπος μας είναι πολύ μικρός για αυτού του είδους την ανάπτυξη. Δεν είμαστε εμείς που λέμε «όχι» στην εξόρυξη. Είναι τα δέντρα, τα ρέματα, η ίδια η γη που λέει «όχι»». 

Η αντιπροσωπεία έκανε γνωστή την όλο και πιο αρνητική διεθνή φήμη του Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της ανάμειξης της καναδικής κυβέρνησης μέσω της καναδικής πρεσβείας στην Ελλάδα, της χρηματοδότησης από τον κρατικό οργανισμό Export Development Canada και των επενδύσεων από τα δημόσια συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Η περιοδεία συγχρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο των Καναδών, την Ελληνο-Καναδική Επιτροπή για την Ηθική Μεταλλεία και την Παν-Θρακική Κοινότητα του  Οντάριο.
5/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin