Monday, June 10, 2013

Το μεγάλο εγχώριο κοίτασμα ΑΠΕ παραμένει ουσιαστικά ακόμη ανεκμετάλλευτο

«Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την είδηση ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση του κρατικού φορέα για τους υδρογονάνθρακες. Με ενδιαφέρον γιατί ίσως να σηματοδοτεί αλλαγή άξονα πολιτικής με έμφαση στην αξιοποίηση εγχώριων πόρων.

Με ενδιαφέρον και κρυφή ελπίδα ότι ίσως έτσι πάρουν κάποτε σειρά και οι πολύπαθες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο Ιωάννης Τσιπουρίδης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΕΤΑΕΝ, υπογραμμίζοντας: «Το μεγαλύτερο εγχώριο κοίτασμα ενέργειας που λέγεται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παραμένει ουσιαστικά ακόμη ανεκμετάλλευτο ενεργειακά. Και λέω ενεργειακά, γιατί έχει πλήρως αξιοποιηθεί πολιτικά και κομματικά.


Γιατί είναι μονίμως το θύμα εποχικών και ευκαιριακών ρυθμίσεων, τόσο που παρακαλάμε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν: όχι άλλες βελτιώσεις, χορτάσαμε! Με αυτά περνούν οι μέρες, εδώ στον εθνικό μικρόκοσμό μας.

Ομως, φέτος τον Μάιο, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 400 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Αυτό, λένε οι επιστήμονες, είχε να συμβεί 3 εκατομμύρια χρόνια. Η τιμή του πριν από τη βιομηχανική επανάσταση ήταν 280 ppm. Αυτό σημαίνει ότι η υπερθέρμανση θα επιταχυνθεί και οι κλιματικές αλλαγές σύντομα θα καλπάζουν.

Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αμείλικτα και δεν καταλαβαίνουν από πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα. Το μέλλον γράφεται με ΑΠΕ. Αυτό δεν είναι σλόγκαν, αλλά νομοτέλεια. Επανερχόμενοι στον μικρόκοσμό μας, το ζήτημα είναι αν θα αξιοποιήσουμε το εθνικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι οι ΑΠΕ ή αν θα συρθούμε ουραγοί σε αυτό που μπορούσαμε να ήμασταν πρωτοπόροι εδώ και πολλά χρόνια. Κι αυτό δεν είναι ενεργειακό ζήτημα, αλλά πολιτικό».
www.b2green.gr
9/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin