Thursday, June 06, 2013

Ημέρα Περιβάλλοντος χθες, αλλά... «Πληγή» για την Παμβώτιδα τα έργα για Στίβο Θαλάσσιου Σκι

Σε μεγάλους μπελάδες έχει βάλει τελικά την Δημοτική Αρχή του Φίλιππα Φίλιου το έργο του Στίβου Θαλασσίου Σκι που επιχειρεί να κατασκευάσει στην Παμβώτιδα, πίσω ακριβώς απ’ το ανάχωμα της Αμφιθέας.
Οι πιο έντονες αντιδράσεις στο έργο έχουν προέλθει μέχρι στιγμής απ’ το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία  που έκαναν λόγο για έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης και έκρουσαν των κώδωνα του κίνδυνου όσον αφορά τον κίνδυνο υποβάθμισης του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στον Εισαγγελέα!
Ως γνωστόν, μετά την άδεια που χορηγήθηκε από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας η οποία ωστόσο αφορά αποκλειστικά και μόνο την κοπή καλαμιών και όχι την εκβάθυνση στο χώρο πίσω απ’ το ανάχωμα, οι δύο περιβαλλοντικοί φορείς προσέφυγαν τόσο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων όσο και στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με έγγραφο στο οποίο καταγγέλλουν ότι «η συνέχιση των χωματουργικών εργασιών κατασκευής πίστας Θαλασσίου Σκι στον υγροβιότοπο Αμφιθέας συντελείται καθ’ υπέρβαση της σχετικής χορηγηθείσας άδειας»!



Παρέμβαση Χρ. Μαντά
Με αφορμή όλα τα παραπάνω στο ζήτημα παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση στο θέμα, αφού μιλάμε για τον κατεξοχήν αρμόδιο πολιτικό φορέα σε περιβαλλοντικά θέματα. Ο κ. Μαντάς στην ερώτησή του περιγράφει συνοπτικά τα όσα έχουν διαμειφθεί μέχρι στιγμής αναφορικά με την κατασκευή Στίβου Θαλασσίου Σκι πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων την ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος με θέμα «χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργο Θαλασσίου Σκι στη λίμνη Παμβώτιδα», αλλά και την απάντηση σ’ αυτήν από πλευράς του αρμοδίου Ευρωπαίου Επιτρόπου.
Ο τελευταίος επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή καθώς αυτή περιλαμβάνεται στο δίκτυο «Natura 2000» και συνεπώς υπόκειται στις αντίστοιχες διατάξεις προστασίας και τονίζει πως έργα όπως οι επίμαχες εγκαταστάσεις Θαλασσίου Σκι πρέπει να υποβάλλονται σε κατάλληλη αξιολόγηση.

«Να γίνει έλεγχος…»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ως επικεφαλής παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων γνωρίζει καλά το ζήτημα, ζητά απ’ τον Υπουργό Περιβάλλοντος να γίνει έλεγχος στις συνεχιζόμενες εργασίες κατασκευής πίστας Θαλασσίου Σκι από το Δήμο Ιωαννιτών στην προστατευόμενη αυτή περιοχή και επί της ουσίας υιοθετεί τις καταγγελίες του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ορνιθολογικής Εταιρίας που κάνουν λόγο για καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, με τη χρήση βαρέως τύπου οχημάτων και με επιχωματώσεις αδρανών υλικών, αφού ρωτά με ποιο τρόπο θα αποκατασταθεί η διαταραχθείσα ισορροπία του οικοσυστήματος.
Ο κ. Μαντάς καταλήγει διατυπώνοντας άλλη μία διάσταση του επίμαχου ζητήματος, καθώς ρωτά τον Υπουργό αν υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος και πώς θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

www.proinoslogos.gr
6/6/13
--
-

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin