Monday, June 10, 2013

ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Κατατίθενται σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για την πώλησή τους

Τα μεγαλύτερα ίσως «φιλέτα» του εφετινού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η ΔΕΠΑ και μαζί της ο ΔΕΣΦΑ, περιμένουν σήμερα το μεσημέρι τις δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά τους. Το αν θα αποτελέσει η ιδιωτικοποίησή τους «ρωσικό μονόλογο» θα φανεί μετά το άνοιγμα και την αξιολόγηση των προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ.
Για τη ΔΕΠΑ θεωρείται δεδομένη η προσφορά της ρωσικής Gazprom, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική εταιρία, οπότε έχει λάβει και το χαρακτήρα του «φαβορί».

Οι Ρώσοι με την ένταξη της ΔΕΠΑ στον όμιλό τους αποκτούν για πρώτη φορά ιδιόκτητο δίκτυο εντός Ε.Ε. Η κυβέρνηση αναμένει για την απόκτηση της ΔΕΠΑ μια ελκυστική προσφορά της τάξης των 750 – 900 εκατ. ευρώ, που θα συνδυάζεται με δέσμευση από την πλευρά της ρωσική εταιρίας για μείωση του κόστους του φυσικού αερίου έως και 30%.



Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πράξει εντέλει η κοινοπραξία Μ+Μ των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, η οποία επίσης είχε περάσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.
 
Στο μικροσκόπιο
 

  • Σε κάθε περίπτωση, η πώληση της ΔΕΠΑ δεν είναι απλή υπόθεση, αφού στην περίπτωση που το νήμα κόψει η Gazprom, τότε θα σημάνει «συναγερμός» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τη θέση της ρωσικής εταιρίας όχι μόνο στην ελληνική, αλλά συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Κομισιόν διενεργεί έρευνα για πιθανολογούμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Gazprom, σε μια σειρά κρατών-μελών της Ε.Ε., κυρίως πρώην ανατολικών.

Για τον ΔΕΣΦΑ, δηλαδή τα δίκτυα του φυσικού αερίου, το τοπίο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Στη διεκδίκησή του παραμένει ενεργή η αζέρικη εταιρία Socar. Ετεροι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να είναι η ρωσική Sintez και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – PPF.
 
Ρ.Χ.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο 
e-typos.com
10/6/13
--
-


ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

1 comment:

  1. Ανατροπή στον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Απέσυρε το ενδιαφέρον της η Sintez....

    Ανατροπή σημειώθηκε στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ καθώς πριν από μία ώρα η ρωσική εταιρεία Sintez απέσυρε το ενδιαφέρον της για τον διαχειριστή του συστήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Sintez ειδοποίησε το ταμείο αποκρατικοποιήσεων πως δεν θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αζέρικη Socar προκειμένου να αποκτήσει την εταιρεία.

    Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, αδιαφιλονίκητο φαβορί παραμένει η ρωσική Gazprom, ενώ προσφορά αναμένεται να καταθέσει και η ελληνική κοινοπραξία Μ&Μ Gas.

    Χρήστος Κολώνας.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26523&subid=2&pubid=113059317
    10/6/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin