Sunday, June 02, 2013

Ρωσικό ενδιαφέρον για το γκάζι..... Ο σχιστόλιθος προκαλεί ανησυχία, αφού αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά

«Πρέπει να στραφούμε προς την ανατολική Μεσόγειο», σχολίασε πρόσφατα σε συνάντηση ο Valery Yazev, πρόεδρος της Ρωσικής Ένωση Φυσικού Αερίου. Ο κ. Yazev κάλεσε τις ρωσικές επιχειρήσεις να μην ακολουθήσουν στην κούρσα που άρχισαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις για να μην παγιδευτούν στην αξιοποίηση μη οικονομικών κοιτασμάτων, όπως εκείνα σε σχιστόλιθο.
Τα κοιτάσματα που απομένουν, σχολίασε «είναι πλέον πολύ κοντά στον Αρκτικό Κύκλο και η παραγωγή τους είναι εξαιρετικά ακριβή». Σχολίασε, επίσης, πως «η μεταφορά του αερίου προς τις αγορές αποτελεί μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής», πέρα από το γεγονός ότι είναι δύσκολη αυτή η μεταφορά. Τα σχόλια αυτά έγιναν στο πλαίσια συζήτησης, όταν ο κ. Yazev ρωτήθηκε για τις προοπτικές της ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Yaznev δεν απέφυγε να σχολιάσει πως η ανατολική Μεσόγειος θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την Gazprom, τη Rosnef και άλλες εταιρείες, αφού σε αυτή την περιοχή, η παραγωγή είναι πιο φθηνή και είναι ευκολότερο να μεταφερθεί το προϊόν στις αγορές.
Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο ο κ. Yazev εκφράζει –έστω και κατ’ ιδίαν– προτίμηση ανάμεσα στις διάφορες επιλογές μεταφοράς (LNG, CNG, αγωγό κ.λπ.). Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο επόμενο διάστημα σχετικά με το ενδιαφέρον των Ρώσων για την κυπριακή ΑΟΖ. 


Παίζει ο σχιστόλιθος
Κάτω από αφόρητη πίεση βρίσκεται πλέον η αγορά Φυσικού Αερίου στη Ρωσία. Οι νέες μέθοδοι παραγωγής, μεταξύ των οποίων και η υδραυλική ρωγμάτωση (hydraulic fracturing, ή fracking), έχουν ανοίξει την πόρτα στην εκμετάλλευση τεράστιων κοιτασμάτων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν μη αξιοποιήσιμα. Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται πλέον να γίνουν η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας τους παραδοσιακούς εξαγωγείς αερίου.

Το λεγόμενο «μη συμβατικό» αέριο αποτελεί ήδη το 12% της παγκόσμιας προσφοράς, ενώ αναλυτές της Exxon Mobil εκτιμούν πως η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 30% ως το 2040. Σε συνδυασμό με μια σειρά ήπιων χειμώνων στις ΗΠΑ την τελευταία πενταετία, το μη συμβατικό αέριο θεωρείται «ένοχο» για την μείωση των τιμών του αερίου. Μέρος της εικόνας, είναι πως εξαγωγείς αερίου που μέχρι σήμερα τροφοδοτούν τις ΗΠΑ, αναζητούν απελπισμένα άλλες αγορές στις οποίες να διαθέσουν το προϊόν τους. Έτσι, οι τιμές συνεχίζουν να συμπιέζονται.
Η μείωση των τιμών είναι ήδη προβληματική για τις εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή φυσικού αερίου. Εκπρόσωπος της εταιρείας Halliburton που παρέχει υπηρεσίες εξόρυξης, σχολίασε στην «Κ» πως οι πελάτες τους, που κατά βάση αναζητούν κοιτάσματα χαμηλού κόστους, «έχουν ξεκάθαρα αρχίσει να εγκαταλείπουν το αέριο», κυρίως, κατά τον ίδιο, διότι το μη συμβατικό αέριο, με τις χαμηλές τιμές του, «έχει διαβρώσει τα περιθώρια κέρδους».
Εκτιμήσεις αναλυτών σχολιάζουν πως οι επενδύσεις στο αέριο έχουν μειωθεί κατά 50%.

Παρά την παροδική αύξηση στις τιμές που καταγράφηκε τον τελευταίο χειμώνα –όταν η ζήτηση αυξήθηκε απότομα– αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές άμεσης παράδοσης θα υποχωρήσουν τα επόμενα δύο χρόνια στα 3 με 3,5 δολάρια ανά δισ. btu. Ήδη, οι τιμές μελλοντικής παράδοσης (futures) που είναι και οι πιο σημαντικές, καταδεικνύουν αυτή την τάση.

Αλλάζει και η Ε.Ε.
Σε πλήρη επαναπροσδιορισμό της ενεργειακής της πολιτικής προχωρά και η Ε.Ε. ελέω κρίσης. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου, προκύπτει πως η Ε.Ε. επιλέγει πλέον ως προτεραιότητα τη φθηνή, αντί την «καθαρή» ενέργεια. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. έθεσαν ως προτεραιότητα της κοινής ενεργειακής πολιτικής τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στα συμπεράσματα της Συνόδου έγινε για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, χερσαίων και υποθαλάσσιων.

Σε αυτό τον στόχο καθοριστική θα είναι η συμβολή των υδρογονανθράκων Ελλάδας και Κύπρου, στους οποίους προσδοκά η Ε.Ε. για τον περιορισμό της ενεργειακής της εξάρτησης αλλά και η αξιοποίηση κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου.
Ενώ η αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου αντιμετώπιζε έντονες ενστάσεις στην Ε.Ε. μέχρι πρόσφατα, η κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα, αφού η οικονομική πίεση είναι πλέον αφόρητη.
Η μετατόπιση της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρώπης από την καθαρή στη «φθηνή» ενέργεια, που χάραξε η Σύνοδος Κορυφής ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Πολύ νωρίτερα εθνικές κυβερνήσεις σε πολλά κράτη, από την ισχυρή Γερμανία μέχρι την πρωτοπόρο στον τομέα των ΑΠΕ Ισπανία αλλά και την Ελλάδα των μνημονίων, προχώρησαν σε άρση των κινήτρων για την προώθηση της «πράσινης» ενέργειας προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην οικονομία από το υψηλό κόστος παραγωγής. Παράλληλα, η ύφεση οδήγησε σχεδόν σε κατάρρευση το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα της πολιτικής της κλιματικής αλλαγής στην οποία στήριξε μέχρι τώρα τη στρατηγική της στην ενέργεια η Ε.Ε. 
www.kathimerini.com.cy
2/6/13
--
--
ΣΧΕΤΙΚΑ:


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin