Monday, June 17, 2013

Αμφιθέατρο Δυρραχίου -επαπειλούμενο αρχαίο μνημείο

ΦΩΤΟ:  mikres-ekdoseis.gr
-
Ιούνιος 17, 2013. Τίρανα. Το Αμφιθέατρο του Δυρραχίου είναι ένα από τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη.
Η επίσημη ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη 12 Ιουνίου σε μια κορυφαία συνάντηση για την προστασία της ηπείρου μας από την οργάνωση «Europa Nostra».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η οργάνωση ανέφερε ότι εκτός από το αμφιθέατρο του Δυρραχίου, σημαντικά μνημεία στην Κύπρο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία βρίσκονται σε κίνδυνο.



Σύμφωνα με τους μελετητές τα μνημεία έχουν φθάσει σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση εξαιτίας κυρίως έλλειψης κεφαλαίων και τεχνογνωσίας καθώς και σε πλημμελή σχεδιασμό, παραμέληση, λόγω, επίσης, φυσικών καταστροφών και πολιτικών συγκρούσεων.

Στην εκδήλωση εξήχθη το συμπέρασμα ότι απαιτούνται επείγοντα μέτρα.


«Αυτά τα μνημεία και οι τόποι που έχουν επιλεγεί δεν είναι μόνο σημαντικά για την ιστορία τους στο παρελθόν ή ότι ανήκουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, κυρίως είναι πολύτιμα για τις τοπικές κοινωνίες που δεσμεύονται για τη σωτηρία τους. Γιατί η σωτηρία των μνημείων αυτών θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην οικονομική αναζωογόνηση των πόλεων ή περιοχών όπου αυτά βρίσκονται. Αυτός είναι ο λόγος που η οργάνωσή μας «Europa Nostra» θεωρεί εταίρους στο έργο μας τους τοπικούς φορείς τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε ο Placido Domingo, πρόεδρος του «Europa Nostra».

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο του Δυρραχίου, δημιουργήθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1960. Βρισκόταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης του Δυρραχίου ή Επιδάμνου και έχει χωρητικότητα 15.000 έως 20.000 θέσεων.

Είναι ένα σημαντικό μνημείο όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και όλα τα Βαλκάνια, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
17/6/13
--

ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin