Sunday, June 16, 2013

Βραβεία για τη συντήρηση Προπυλαίων και Ακρόπολης

ΦΩΤΟ: efsyn.gr
-
Η Εuropa Nostra διοργανώνει το επετειακό 50ό συνέδριό της στην Αθήνα...

Το Τατόι, όμως, δεν μπήκε στον κατάλογο με τα εφτά σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία τής Ευρώπης, διότι έχει χαρακτηριστεί από το ελληνικό κράτος προστατευόμενη περιοχή και προχωρεί το έργο σωτηρίας του....
Της Βασιλικής Τζεβελέκου
«Είμαστε λυπημένοι γι” αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Η ΕΡΤ ήταν χορηγός επικοινωνίας και είχαμε προγραμματίσει να δείξουμε τις εικόνες από τις εκδηλώσεις μας στην Αθήνα σε όλη την Ευρώπη», είπε χθες η Sneska Quaedvlieg – Michailovicη, γεν. γραμματέας της Europa Nostra κι ευχήθηκε να γίνει «ένα θαύμα».


Η Europa Nostra επέλεξε την ελληνική πρωτεύουσα για το επετειακό της 50ό Συνέδριο (13 με 16 Ιουνίου) και την Τελετή Απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013. Ανάμεσα στους βραβευμένους είναι και η χώρα μας, με δύο διακρίσεις. Το Κεντρικό Κτίριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης βραβεύεται στην κατηγορία «Συντήρησης» και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως με το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς». Οι βραβεύσεις θα γίνουν σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ηρώδειο το βράδυ της Κυριακής, όπου θα συμμετάσχει και ο Πλασίντο Ντομίνγκο, πρόεδρος της Europa Nostra, μαζί με Ελληνες καλλιτέχνες.

«Για εμάς έχει σημασία η επιλογή της Αθήνας για το 50ό Επετειακό Συνέδριο. Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Ελλάδα, στην Ιστορία και στη συνεισφορά της στην Ευρώπη. Θέλουμε να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα και να σας πούμε ότι σας αγαπάμε και σας ευχαριστούμε», ανέφερε ο Danis de Κergorlay, εκτελεστικός πρόεδρος της Europa Nostra, η οποία εκπροσωπεί 250 Μη Κυβερνητικές και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις σε περισσότερες από 50 χώρες, με στόχο την προστασία της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συμμετέχει στη συνδιοργάνωση του συνεδρίου, ως αντιπρόσωπος της Ε.Ν. στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, τελικά, το Τατόι δεν συμπεριλαμβάνεται στα «7 σε Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μνημεία και πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης». Ο κατάλογος δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που συμμετέχει στο εγχείρημα διάσωσης των μνημείων, με οικονομική στήριξη.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο στο Δυρράχιο της Αλβανίας, τη νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας στην Κύπρο, τις οχυρώσεις των Βομπάν του 17ου αιώνα στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία, την αναγεννησιακή μονή του San Βenedetto Po στην Ιταλία, το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, το ιστορικό τοπίο του ορυχείου της Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία και η Αρμένικη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Μαρντίν της Τουρκίας.

Στο θέμα του Τατοΐου έγινε ιδιαίτερη αναφορά, καθώς είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 14 προεπιλεγμένων μνημείων. Οπως είπαν οι ομιλητές στην τελική επιλογή τους «έπειτα από ζωηρή κουβέντα» έπαιξε ρόλο ότι έχει ήδη χαρακτηριστεί από το ελληνικό κράτος «προστατευόμενη περιοχή το 2003 μετά από πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας. Παράλληλα οι εργασίες προχωρούν με το 85% του Περιφερειακού Ταμείου Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης, ενώ το 15 % της εθνικής συγχρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην Αθήνα βρίσκονται περισσότεροι από 300 σύνεδροι. Οι εργασίες ξεκινούν σήμερα κι ολοκληρώνονται το βράδυ της Κυριακής στο Ηρώδειο σε ειδική εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Στο πρώτο μέρος θα γίνουν οι βραβεύσεις και στο δεύτερο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Ανθρωπος και Φύσις. Από τον Ομηρο στην Ελύτη» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, ανάμεσά τους οι: Μαρία Φαραντούρη, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ολια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, κ.α. Την τελετή (ξεκινάει στις 21.00) μπορεί να παρακολουθήσει το ευρύ κοινό με την αγορά εισιτηρίου των 10 και 5 ευρώ. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τη διάσωση του Βυζαντινού Πύργου της Οινόης στον Μαραθώνα.
www.efsyn.gr
13/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin