Monday, June 03, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Επιχορήγηση 2χιλ κατοικιών για εγκατάσταση φωτοβολταικών



Νέα ενεργειακή πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, εφαρμόζει η κυβέρνηση, με στόχο να ανακουφιστούν τα φτωχά νοικοκυριά, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, εξηγώντας ότι θα επιχορηγηθούν δύο χιλιάδες οικίες σε ποσοστό 100% για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η εξέλιξη αυτή θα ερμηνεύεται με μηδενικό κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα λειτουργούν με το σύστημα ΝΕΤ ΜEΤΕRING .
Δηλαδή είναι ένας μετρητής θα καταγράφει κατά τη διάρκεια της μέρας το ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά. Το βράδυ θα καταγράφει το ρεύμα που αντλεί το σπίτι από το σύστημα της ΑΗΚ και στο τέλος το μήνα, ο ιδιοκτήτης των φωτοβολταϊκών θα καταβάλλει μόνο την διαφορά της κατανάλωσης.
Οι επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου της Βουλής, μελέτησαν τον προϋπολογισμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Ειδικότερα με την ψήφιση του προϋπολογισμού, που υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αιτήσεις και βασικό κριτήριο θα είναι τα εισοδήματα κάθε οικογένειες.
Η εγκατάσταση αναμένεται να γίνει εντός του έτους. Η μείωση στο κόστος κατανάλωσης ρεύματος υπολογίζεται περίπου στο 80%.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι αναμένουν από το Υπουργείο Εμπορίου να προωθήσει την επέκταση του θεσμού του ΝΕΤ ΜEΤΕRING για όσα νοικοκυριά ενδιαφέρονται για εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά.

Σημείωσε ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν.
www.sigmalive.com
3/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin