Thursday, May 16, 2013

Nέα ισχυρή ηλιακή έκλαμψη κατέγραψε η NASA

Μία ισχυρή ηλιακή έκλαμψη κατέγραψε στις 14 Μαΐου το διαστημόπλοιο Solar Dynamic Observatory της NASA. Η έκλαμψη προκάλεσε προβλήματα στην ραδιοεπικοινωνία δορυφόρων. Η ηλιακή έκλαμψη συνοδεύτηκε και με την εκτόξευση στεμματικού υλικού από τον Ηλιο.
Το υλικό ξεχύνεται από τον Ήλιο προς τη Γη ή προς άλλη κατεύθυνση, συνήθως µε ταχύτητα από 400 χλµ το δευτερόλεπτο µέχρι και 800 ή 900 χλµ το δευτερόλεπτο.

Αυτό το υλικό που αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια αλλά και χηµικά στοιχεία όπως το ήλιο, ο σίδηρος, το άζωτο – έχει µάλιστα και ψήγµατα χρυσού – είναι πλήρως ιονισµένο και για τον λόγο αυτόν ανάλογα µε τις… διαθέσεις του επηρεάζονται τα δορυφορικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών ή οι σταθµοί ενέργειας ανά τον κόσµο.



Στην περίπτωση της ηλιακής έκλαμψης της 14ης Μαΐου, το στεμματικό υλικό εγκατέλειψε τον ήλιο με ταχύτητα μεγαλύτερη από 800 χλμ. το δευτερόλεπτο όπως έδειξαν τα μοντέλα προσομοίωσης της NASA. Το υλικό αυτό δεν είχε κατεύθυνση προς τη Γη όμως οι ειδικοί της NASA παρακολουθούσαν την εξάπλωση του επειδή στη «γειτονιά» βρίσκονται δύο διαστημόπλοια.

Το στεμματικό υλικό εξαπλώνεται σε μεγάλη έκταση στο ηλιακό μας σύστημα. Αν στην πορεία του βρεθούν κάποια διαστημόπλοια τότε οι υπεύθυνοι για την λειτουργία τους «απενεργοποιούν» ορισμένα κρίσιμα επιστημονικά τους όργανα για να μην υποστούν βλάβες.

.tanea.gr
16/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
  1. Ηλιακές καταιγίδες απειλούν την καθημερινότητά μας το 2012

  2. Χωρίς συνέπειες η ηλιακή καταιγίδα που έφτασε στη Γη

  3. Ισχυρή ηλιακή έκρηξη προκαλεί μαγνητική καταιγίδα στη Γη

  4. O Ηλιος ξύπνησε! .... Μίνι μπλακ άουτ από ισχυρή έκλαμψη

 ------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin