Saturday, May 11, 2013

H Eυρωπαική Επιτροπή βάζει δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταικά

Την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα συστήματα φωτοβολταϊκών από την Κίνα αποφάσισε προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας αβάντα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες -και πιο συγκεκριμένα τις γερμανικές.

Ο δασμός, που κατά μέσο όρο θα προσεγγίζει το 47% αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπερνά το 67%, θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου Ιουνίου. Προβλέπεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια διάχυσης της χρήσης της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού τα κινεζικά συστήματα είναι σήμερα και φτηνότερα κατά 45% σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά αλλά και καλύτερα τεχνολογικά.

Της απόφασης δασμολόγησης προηγήθηκε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύστερα από καταγγελία ομάδας γερμανικών και ιταλικών κυρίως εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων για αθέμιτο ανταγωνισμό από τους Κινέζους. Οι καταγγέλλοντες υποστήριξαν ότι οι Κινέζοι βιομήχανοι επιδοτούνται προκειμένου να παράγουν σε 20πλάσιο βαθμό από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας τους. Απέκρυψαν βέβαια ότι τουλάχιστον στη Γερμανία οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ και οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας επιδοτήθηκαν στην προηγούμενη δεκαετία με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.

Η παραγωγή των κινεζικών φωτοβολταϊκών τετραπλασιάστηκε τη διετία 2009-2011 προσεγγίζοντας επίπεδα υψηλότερα της παγκόσμιας ζήτησης. Η επέκτασή τους ήταν ραγδαία και στην Ευρώπη όπου ελέγχουν πλέον περισσότερο από το 80% της αγοράς. Η ευρωπαϊκή αγορά είναι περίπου ίση με το 50% της παγκόσμιας.

Μπ.Μιχ.
.efsyn.gr
10/5/13 
--
-

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin