Thursday, May 16, 2013

Πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό ενεργειακό πεδίο και στο διεθνές επενδυτικό σκηνικό φέρνει ο ΤΑΡ υποστήριξε ο ΓΓ ΔΟΣ & ΑΣ Π. Μίχαλος

Πέμπτη, 16 Μάιος 2013
Στη γεωπολιτική όσο και οικονομική σημασία του Δια-Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος, απευθύνοντας σήμερα το πρωί χαιρετισμό στην επιστημονική ημερίδα για το Ενεργειακό Project «Trans Adriatic Pipeline» που συνδιοργάνωσαν στην αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι, εφόσον υλοποιηθεί το έργο που εξυπηρετεί την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εισαγωγής αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την περιοχή της Κασπίας, η Ελλάδα από χώρα-προορισμός δευτερεύουσας σημασίας θα καταστεί διευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος, ενώ παράλληλα θα επανέλθει με πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές επενδυτικό σκηνικό, αφού θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας, με εισροή επενδυτικών κεφαλαίων που εκτιμώνται στο 1,5 δισ. ευρώ.


Αναφερόμενος ειδικότερα στην οικονομική διάσταση του έργου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων τόνισε ότι αυτό θα εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια-προϋπόθεση για την ανάπτυξη που δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία- τη δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων θέσεων εργασίας, την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού με όφελος και για τον Έλληνα καταναλωτή.

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ακόμα ότι ο ΤΑΡ, δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας αλλά και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που θα συνδεθούν με τον αγωγό.

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στον διπλωματικό μαραθώνιο του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να επιλυθούν εκκρεμή ζητήματα, να προβληθούν τα πλεονεκτήματα του ΤΑΡ και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια υποστήριξής του, μέχρι την ημέρα που η κοινοπραξία Shah Deniz II που διαθέτει τα κοιτάσματα κρίνει τα δύο σχέδια, τον Ιούνιο. Τέλος, επεσήμανε ότι σήμερα «επεξεργαζόμαστε και βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο για την υπογραφή της «Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας» (Host Government Agreement).

16/5/13
-
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin