Tuesday, May 14, 2013

Αποψίλωση του Αμαζονίου για ηλεκτρισμό

Πολλές χώρες με τροπικές εκτάσεις στρέφονται στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Μόνο στη Βραζιλία κατασκευάζονται 45 νέα υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Νέα μελέτη όμως, δείχνει ότι η αποψίλωση σε περιοχές του Αμαζονίου μπορεί να μειώσει την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το τροπικό δάσος είναι σημαντικό για την δημιουργία ρυακιών και ποταμών που θέτουν σε λειτουργία τις τουρμπίνες για την παραγωγή της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Αν όμως συνεχιστεί η υλοτομία, η ενέργεια που παράγεται από ένα από τα μεγαλύτερα  υδροηλεκτρικά φράγματα του κόσμου, μπορεί να μειωθεί στο ένα τρίτο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

Τα τροπικά δάση είναι τα ιδανικά μέρη για φράγματα που είναι αναγκαία ώστε να δημιουργηθεί η δυνατή ροή νερού που χρειάζεται για να παραχθεί ηλεκτρισμός. Μέχρι τώρα η πεποίθηση ήταν ότι η αποψίλωση στις περιοχές των φραγμάτων θα οδηγούσε σε αύξηση της ποσότητας του νερού που έφθανε σε αυτά.

Τα δέντρα της ζωής
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα τροπικά δάση έχουν να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην όλη διαδικασία από ότι πιστευόταν αρχικά, καθώς αυτά είναι που παράγουν την βροχή που γεμίζει τα ρυάκια που καταλήγουν σε ορμητικούς ποταμούς οι οποίοι με τη σειρά τους γυρίζουν τις τουρμπίνες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με τα σημερινά επίπεδα αποψίλωσης στην περιοχή, η βροχόπτωση είναι 6% -7%  λιγότερη από ότι θα ήταν αν το δάσος ήταν πλήρες. Οι προβλέψεις για το 2050 λένε ότι θα υπάρχει 40% μείωση της δασικής έκτασης και κατά συνέπεια λιγότερη βροχή και 35%-40% λιγότερη παραγωγή ηλεκτρισμού. Το φράγμα Belo Monte, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, θα παράγει 30% λιγότερη ενέργεια. Αυτό αντιστοιχεί στον ηλεκτρισμό που χρησιμοποιούν 4 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι.
Οι ερευνητές έδειξαν λοιπόν, με τη μελέτη τους, ότι τα τροπικά δάση, δεν είναι μόνο σημαντικά  για τη βιοποικιλότητα και την απορρόφηση άνθρακα, αλλά και για την παραγωγή ενέργειας. Έτσι κάθε βήμα από την Βραζιλία για προστασία των τροπικών δασών επικροτείται. Τα τελευταία χρόνια η αποψίλωση σημείωσε σημαντική μείωση (24%), όμως φαίνεται να αυξάνεται και πάλι κτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου.

 .sigmalive.com
14/5/13
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin