Friday, May 10, 2013

Παλιός Παντελεήμονας .... Στολίδι στον Ολυμπο

Σκαρφαλωμένος στις ανατολικές πλαγιές της κατοικίας των Δώδεκα Θεών και σε υψόμετρο 550 μ., ο παραδοσιακός οικισμός του Παλιού Παντελεήμονα, στο νομό Πιερίας, «ατενίζει» τον κάμπο της Κατερίνης και το γαλάζιο του Θερμαϊκού κόλπου.
Ενας οικισμός με λιθόστρωτα καλντερίμια και αναπαλαιωμένα αρχοντικά, μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα, ταβερνούλες και ξενώνες, πολλούς ξενώνες, με ή χωρίς θέα να υπόσχονται ζεστή φιλοξενία! Ενας οικισμός που από το 1978 είναι χαρακτηρισμένος ως διατηρητέος.
Στον Παλιό Παντελεήμονα κάποτε ζούσαν κοντά στις διακόσιες οικογένειες, οι οποίες δύσκολα μπορούσαν να επιβιώσουν και βλέποντας την ανάπτυξη και πρόοδο των κατοίκων του Πλαταμώνα αποφάσισαν να κατέβουν κοντά στο δρόμο και τον κάμπο.
Ετσι δημιούργησαν το νέο οικισμό, το Νέο Παντελεήμονα. Σιγά σιγά όμως ξεκίνησε η αναπαλαίωση αρκετών αρχοντικών από «ξένους» -Θεσσαλονικείς και λίγους Αθηναίους- άνοιξαν κάποιες ταβέρνες, πολλά οικήματα εντάχθηκαν σε προγράμματα ανάπτυξης και ο παλιός οικισμός άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή.
Αυτοκίνητα εντός του οικισμού δεν επιτρέπονται. Αυτομάτως έρχεται η ηρεμία και η απόλαυση της φύσης στο χωριό. Βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια τα οποία καταλήγουν στην πλατεία με το γέρικο πλατάνι αλλά και την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα (1914). Εκεί και το παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού το οποίο σήμερα λειτουργεί ως παραδοσιακό καφενείο και ξενώνας. Εχει και μια βρύση στην πλατεία όπου οι τοπικές παραδόσεις λένε ότι όποιος πιει νερό από κει, σύντομα θα ανέβει τα σκαλοπάτια της εκκλησίας!
Γύρω γύρω από την πλατεία ταβερνούλες, μερικά μαγαζάκια με αναμνηστικά, ένα καφενείο παραδοσιακό για νόστιμα γλυκά -πατσαβουρόπιτα και μυρμιγκάτο με σοκολάτα, εκμέκ, καρυδόπιτα και γλυκά του κουταλιού.
Αξίζει και η βόλτα μέχρι το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία για την πανοραμική θέα τόσο στο χωριό όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι και το ρέμα Τρανός Λάκκος και οι παλιοί νερόμυλοι του Τζώλη με μικρούς καταρράκτες οι οποίοι σχηματίζουν φυσικές πισίνες.
Κοντά στον Παλιό Παντελεήμονα και οι Παλιοί Πόροι, η Παλιά Σκοτίνα, πιο πάνω η Καλλιπεύκη. Κάτω στην παραλία ο Πλαταμώνας και το Κάστρο του Πλαταμώνα. Κάποτε στην περιοχή του κάστρου υπήρχε μια πόλη που ονομαζόταν Ηράκλειο. Την είχαν χτίσει πάνω σε λόφο οι αρχαίοι βασιλιάδες της Μακεδονίας, όταν κατάκτησαν την Πιερία και της έδωσαν το όνομα προς τιμήν του Ηρακλή. Από πολλούς γεωγράφους της αρχαιότητας το Ηράκλειο χαρακτηρίζεται ως η παλαιότερη πόλη της νότιας Μακεδονίας. Η νέα πόλη που χτίστηκε βόρεια του Νέου Παντελεήμονα πήρε την ονομασία Πλαταμών, από τα πολλά πλατάνια που υπάρχουν στην περιοχή.
10/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin