Tuesday, April 09, 2013

Τερματικό LNG εισηγείται και στο Ισραήλ η Noble Energy ....

Τι απάντησε ο Πρόεδρος της εταιρείας για το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού προς την Τουρκία...
Ο Πρόεδρος και ανώτατος εκτελεστικός σύμβουλος της Noble Energy, Τσαρλς Ντέιβιντσον, σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα, ξεκαθάρισε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το ενδεχόμενο διοχέτευσης του ισραηλινού αερίου με αγωγό προς την Τουρκία, ότι άποψη της εταιρείας του είναι πως οι εξαγωγές τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο είναι καλύτερα να γίνουν μέσω ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG. Αυτό όπως ανέφερε είναι και η εισήγηση προς τις αρχές των δύο χωρών, σημειώνοντας πως ως εταίρος τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο, η Noble Energy έχει υποδείξει στους συνεργάτες πως το LNG είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και μεταφοράς του στις αγορές.

Επεσήμανε βεβαίως πως οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των χωρών και αν είναι δυνατόν ομόφωνα, ενώ έστειλε και το μήνυμα στο Ισραήλ ότι μετά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Tamar για τις ανάγκες της χώρας, θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά τις εξαγωγές. Όπως ανέφερε ο κ. Ντέιβιντσον, η Noble Energy βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Κυβέρνηση για την υλοποίηση των υποδομών του τερματικού LNG, αλλά όπως επεσήμανε πρέπει να προηγηθεί μία συμφωνία εμπορικού πλαισίου με την Κυβέρνηση ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της επένδυσης. Διαφορετικά, όπως άφησε να νοηθεί, θα ήταν ρίσκο για την Noble Energy να προχωρήσει με την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Αυτή είναι και η διαφορά με το Ισραήλ, το γεγονός δηλαδή ότι εκεί οι ανάγκες για την εσωτερική αγορά είναι πολύ μεγαλύτερες κι ως εκ τούτου προχώρησε η εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος. 
Στην Κύπρο η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου είναι συνώνυμη με τις εξαγωγές κι ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές.  Ο κ. Ντέιβιντσον υποστήριξε πως η εμπορική συμφωνία της εταιρείας του με την Κυβέρνηση θα βοηθήσει στο μέλλον να εισέλθουν ως εταίροι στο τερματικό LNG και άλλες εταιρείες όπως για παράδειγμα η ENI και η Total. Ανέφερε πως όσο πιο μεγάλο είναι το τερματικό σε μέγεθος τόσο το καλύτερο. Αναφέρθηκε στις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται υπό αυτές τις περιστάσεις και για το άνοιγμα σε ακόμη μεγαλύτερες αγορές. 
«Παίρνουν χρόνο αυτές οι διαδικασίες και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι ξεκινούμε σύντομα», ανέφερε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πόσο σημαντικό είναι για την Κύπρο το γεγονός ότι έχει βρεθεί χώρος για το τερματικό LNG, όπου μάλιστα μπορεί να γίνει όχι μόνο ένα train, αλλά έως και επτά. 
Ο Πρόεδρος της Noble Energy τόνισε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» θα γίνει φέτος τον Ιούνιο. Θα χρειαστούν τρεις περίπου μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί, ενώ άλλοι τρεις περίπου μήνες θα απαιτηθούν για τις αξιολόγηση των ευρημάτων τα οποία θα δώσουν και το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος. ......... .kathimerini.com.cy  
9/4/13

 --
 -  
ΣΧΕΤΙΚΑ:


1 comment:

  1. Partners in Tamar field find more natural gas nearby...

    The Israeli partners in the Tamar offshore natural gas field said on Wednesday two nearby reservoirs contain about 0.7 trillion cubic feet (tcf) of natural gas.

    The companies cited the best estimate for unrisked gross prospective gas resources provided by Texas-based consultants Netherland, Sewell & Associates.

    They said they have not yet made a decision as to whether they will develop the reservoirs in the Tamar Southwest prospect.
    http://www.jpost.com/Breaking-News/Partners-in-Tamar-field-find-more-natural-gas-nearby-323791
    21/8/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin