Saturday, April 06, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Εξασφαλισμένα τα έσοδα από το φυσικό αέριο .... Υπό έλεγχο τα κοιτάσματα

Λευκωσία: Η ολοκλήρωση του Μνημονίου και ιδιαίτερα το πλαίσιο που τέθηκε σε σχέση με τα θέματα υδρογονανθράκων επιτρέπει πλέον στον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακοτρύπη να προχωρήσει άμεσα στους σχεδιασμούς.

Στο μνημόνιο ξεκαθαρίστηκε, πως «απρόβλεπτα έσοδα που συνδέονται με υδρογονάνθρακες (εξαιρουμένων των εσόδων από τα τέλη αδειοδότησης και τα μπόνους υπογραφών) υπάγονται στις προβλέψεις που αφορούν την ροή των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων». Δηλαδή, τίθενται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας.



Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, πως αν η κυβέρνηση, αποφασίσει να διαθέσει ποσοστά ή μέρος του μεριδίου της στα έξι ήδη αδειοδοτηθέντα τεμάχια, τα έσοδα τίθενται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας και όχι της Τρόικας.

Δηλαδή, επιτρέπει στο μέλλον είτε διάθεση ποσοστών, είτε συμβόλαια για προδιάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου ή πετρελαίου, με έσοδα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς.

Χωρίς την αλλαγή αυτή, υπήρχε ενδεχόμενο να πάνε όλα (ή μέρος τους αν περνούσαν από το Ταμείο Υδρογονανθράκων) στο χρέος.

Κύριο όμως σημείο, είναι η πρόβλεψη που επιτεύχθηκε από τον υπουργό Ενέργειας στο Μνημόνιο, ότι η ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου «θα αναπτυχθεί υπό την πλήρη ευθύνη της κυπριακής Κυβέρνησης».

Η Τρόικα, δεν θα έχει δικαίωμα για «review» των διαφόρων σχετικών νόμων, αλλά θα ενημερωθεί για «consultation».

Λεπτομέρειες στο σημερινό "Φ"

- See more at: www.philenews.com

6/4/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin