Monday, April 29, 2013

Όχι στη ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ απο τις συντεχνίες

Δεν πρέπει να τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της Αρχής Ηλεκτρισμού, αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων οι συντεχνίες των εργαζομένων της ΑΗΚ η οποία εγκρίθηκε από ομόφωνα από όλο το Προσωπικό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, σε συγκεντρώσεις που έγιναν σήμερα το πρωί σε όλους τους χώρους εργασίας.
ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ,ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ)
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι συντεχνίες (ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ),   ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα μικρό Κράτος όπως είναι η Κύπρος δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, επειδή σε τέτοιο ενδεχόμενο θα μεταπηδήσει σε ιδιωτικό μονοπώλιο με σοβαρότατες επιπτώσεις στον Κύπριο καταναλωτή, στο εργασιακό καθεστώς του προσωπικού, στην αύξηση της ανεργίας και ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Κράτος και για τον Κύπριο καταναλωτή, που θα καλείται να πληρώνει αυξημένα τιμολόγια, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία του τόπου.

Τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας
Αν ακολουθηθεί το Μοντέλο της Μετοχοποίησης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι συντεχνίες,  τίθεται θέμα ασφάλειας της επάρκειας και της ποιότητας του εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η ΑΗΚ είναι ο καθολικός παροχέας, καθώς επίσης και θέμα Εθνικής Ασφαλείας, λόγω της διάθεσης μετοχών στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πιθανόν να είναι ξένης εθνικότητας και προέλευσης. 
Αντισυνταγματική η κάθε ενέργεια για ιδιωτικοποίηση
Σύμφωνα με τις συντεχνίες, κάθε ενέργεια για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου αντίκειται προς συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος. Παράλληλα εκφράζεται πικρία και απογοήτευση γιατί  "ενώ η περιουσία του Ταμείου μας ήταν στη διάθεση του Κράτους στηρίζοντας την οικονομία του τόπου, την ίδια στιγμή παρακολουθούμε την αδυναμία του Κράτους να προστατεύσει τις καταθέσεις του Ταμείου στις δύο Τράπεζες".
Οι συντεχνίες θεωρούν ότι εάν ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας ιδιωτικοποιηθεί, θα μεταπηδήσει σε ιδιωτικό μονοπώλιο με σοβαρότατες επιπτώσεις στον Κύπριο καταναλωτή, στο εργασιακό καθεστώς του προσωπικού και στην αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα αναφέρουν ότι εάν ακολουθηθεί το μοντέλο της μετοχοποίησης, "τίθεται θέμα ασφάλειας της επάρκειας και της ποιότητας του εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η ΑΗΚ είναι ο καθολικός παροχέας, καθώς επίσης και θέμα Εθνικής Ασφαλείας, λόγω της διάθεσης μετοχών στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πιθανόν να είναι ξένης εθνικότητας και προέλευσης".
Στην μακροσκελή επιστολή τους οι συντεχνίες αναφέρουν ότι "σοβαρά λάθη και παραλείψεις των Εποπτικών Αρχών και των τραπεζών, τα οποία επισώρευσαν την οικονομική κρίση στον τόπο μας και χαρακτηρίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα ως διαπλοκή και  επισημάνθηκαν και στην έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας, δεν μπορούν να αποκατασταθούν με το ξεπούλημα των Οργανισμών Δημόσιας Ωφελείας".
Οι εναλλακτικές λύσεις
Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση 1δις στο τέλος του προγράμματος διάσωσης και τουλάχιστον €400 εκ. μέχρι το 2018 εάν η Αρχή ιδιωτικοποιηθεί, οι συντεχνίες εκφράζουν την άποψη ότι υπάρχουν υπαλλακτικές λύσεις για εξεύρεση του ποσού αυτού, "χωρίς να επηρεαστεί το θεσμικό καθεστώς των Ημικρατικών Οργανισμών με παράλληλη αναδιοργάνωση των Οργανισμών και μείωση των αποθεματικών και των λειτουργικών εξόδων, με τρόπο ώστε να καταστούν περισσότερο ευέλικτοι για να συνεισφέρουν καλύτερα στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου".
.sigmalive.com
29/4/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin