Monday, April 22, 2013

Από τη Ρωσία στην Ελλάδα.....Ο θρησκευτικός τουρισμός ενώνει

Η γενική τάση που συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία στην Ελλάδα, έκαναν την Εκκλησία της Ελλάδος να δώσει την πρέπουσα προσοχή στον κλάδο αυτό. Ετσι, την προηγούμενη χρονιά πραγματοποίησε το πρώτο σημαντικό βήμα και προχώρησε στη σύναψη πιο στενών σχέσεων με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, με στόχο την ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού. Ειδικότερα, στις 24 Οκτωβρίου 2012 μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών υπογράφηκε το Σύμφωνο για συνεργασία στον συγκεκριμμένο τομέα. 
Με αυτή τη συμφωνία αναμένεται ότι αφενός θα μπεί μια τάξη στη συγκεκριμένη "αγορά", και αφετέρου ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η υπάρχουσα -και ήδη έντονη- τάση, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Ρωσία, για τον θρησκευτικό τουρισμό. Και αυτό, όχι μόνο εκ μέρους των ιδιωτικών προσκυνηματικών γραφείων των δύο  χωρών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά και από πλευρά και των δύο Εκκλησιών.
Μια σημαντική απόφαση, που καταγράφηκε στο έγγραφο, είναι η δημιουργία διμερούς "ομάδας συνεργασίας", η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους ελληνικής και ρωσικής πλευράς. 
Μεγάλο ενδιαφέρον για την τουριστική Εκθεση  


Ενδειτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος της Εκκλησίας για αυτό τον τομέα, είναι ότι και τις δύο σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα την περασμένη βδομάδα, την «Intourmarket» και την «ΜΙΤΤ», τις επισκέφθηκε, για πρώτη φορά με το νέο αξίωμά του, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος. Ο ίδιος διορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως επικεφαλής της ελληνικής πλευράς της «ομάδας συνεργασίας» μεταξύ των δύο Εκκλησιών. 
Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Η Ρωσία Τώρα», ο π. Σπυρίδων αποκάλυψε μερικές πρωτοβουλίες και προτάσεις, που σκοπεύει να συζητήσει με τον συνεργάτη και ομολογό του από τη ρωσική πλευρά, μολις διορισθεί και αυτός από τη Ρωσική Εκκλησία, με σκοπό την προώθηση της Ορθόδοξης Ελλάδας στη Ρωσία. 
«Τα πρώτα μέτρα ήδη λήφθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος», δήλωσε ο Πανοσιολογιώτατος. «Ήδη, την προηγούμενη χρονιά αρχίσαμε να ψάχνουμε τα δικά μας προσκυνηματικά πρακτορεία, τα οποία θα προσφέρουν περιηγήσεις υψηλού επιπέδου, τόσο από πλευρά της προβολής του πνευματικού πλούτου της Ελλάδας, όσο και από την άποψη προτύπων του γενικού τουρισμού. Τα σχέδια περιηγήσεων, που υποβλήθηκαν απ’αυτές τις εταιρείες, πέρασαν από την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας. Και αυτά τα εγκριθέντα από μας σχέδια πρέπει να εξετάσει και η ρωσική πλευρά τώρα». 
Επαφές με παράγοντες στο χώρο του τουρισμού

Για να μην χαθεί χρόνος, οι εκπρόσωποι της ελληνικής αποστολής χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες των τουριστικών εκθέσεων στη Μόσχα και απευθύνθηκαν σε ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, που ειδικεύονται στον τουρισμό στην Ελλάδα, και τους πρότειναν να περιλάβουν στις διοργανώσεις τους διάφορους γνωστούς, αλλά και τους λιγότερο γνωστούς προσκυνηματικούς τόπους, όπως θρησκευτικά μνημεία, Ι. Μονές και Προσκυνήματα των Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Ένα άλλο σημαντικό έργο, στο οποίο αναφέρθηκε ο π. Σπυρίδων, είναι η έκκληση, που πραγματοποιήθηκε ήδη προς όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας, να μαζέψουν όλο το υλικό σχετικά με διάφορα θρησκευτικά αξιοθέατα των τόπων τους, ώστε να επεξεργαστούν στη συνέχεια ειδικούς οδηγούς της κάθε Μητρόπολης και να μεταφραστούν στα ρωσικά. 
Έχοντας υπ’όψη την αναπτυγμένη ψηφιακή εκπαίδευση των Ρώσων, οι οδηγοί αυτοί θα λάβουν οπωσδήποτε και ψηφιακή μορφή και θα καταγραφτούν σε ψηφιακούς δίσκους, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος προγραμματίζεται να εμφανιστεί και ρωσόγλωσση έκδοση, η οποία επίσης θα περιλαμβάνει τον οδηγό αυτό.

Το περίπτερο της Εκκλησίας
Η σοβαρότητα των σχεδίων, με την οποία μετέβη στη Μόσχα η ελληνική ορθόδοξη αποστολή, φαινόταν και από το περίπτερό της στην έκθεση «ΜΙΤΤ». Φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους των θρησκευτικών μνημείων της Ελλάδας, πολλά φυλλάδια προηγμένης τυπογραφικής ποιότητας στη ρωσική γλώσσα προσέλκυαν το ρωσικό κοινό. Μάλιστα, η επισκεψιμότητα στο περίπτερο της Εκκλησίας ξεπέρασε ακόμα και τα περίπτερα της Τουρκίας, η οποία μέχρι στιγμής είναι ο πιο αγαπημένοςτουριστικός προορισμός για τους Ρώσους.  

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επιλογή των προωθημένων προσκυνημάτων. Προσωπικά παρατήρησα με μεγάλη χαρά στο περίπτερο ένα φυλλάδιο, αφιερωμένο στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά στη Φωκίδα (επιτέλους!!! – οι Ρώσοι δεν ξέρουν σχεδόν καθόλου αυτό το περίφημο μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ) και μάλιστα ήταν γραμμένοσε αξιόπιστη ρωσική μετάφραση. 
Ενα μειονέκτημα της γενικής παρουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έκθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ύπαρξη σχεδόν σε κάθε περίπτερο των ελληνικών περιοχών των ίδιων φυλλαδίων που αναφέρονταν στα ορθόδοξα μνημεία του συγκεκριμμένου τόπου. Ωστόσο, φαινόταν ότι κάτι τέτοιο ήταν απλώς τυχαίο, και δεν υπήρχε πρόθεση προβολής του από πλευράς της αποστολής της Εκκλησίας. Εμφανής ήταν επίσης, η σχεδόν πλήρης απουσία ελληνικών εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες του προσκυνηματικού τουρισμού, καθώς η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος, εκπροσωπούμενη στην έκθεση, δεν μπορεί να "ασκεί" τη δραστηριότητα ενός τέτοιου γραφείου.
Θετικότατα σχόλια 
Γενικά η εντύπωση των επιχειρηματιών της τουριστικής αγοράς, αλλά και των απλών επισκεπτών της «ΜΙΤΤ» από την παρουσίαση των δυνατοτήτων του προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα ήταν πολύ θετική. Μιλώντας για τα επόμενα βήματα, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος δήλωσε, ότι τρέφει μεγάλες ελπίδεςστην ανταπόκριση από πλευράς της Ρωσικής Εκκλησίας. «Εκτός από τη στενή συνεργασία μας με τη Ρωσική Εκκλησία, ευελπιστούμε στην συνεργασία με προσκυνηματικά γραφεία, που δραστηροποιούν σε συνεργασία με ενορίες πολλών ναών σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας. Εάν τα σχέδιά μας προς αυτή την κατεύθυνση προχωρήσουν, είναι σίγουρο ότι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην συνολική τουριστική ροή από τη Ρωσία», υπογράμμισε.
Καθίσταται εμφανές ότι ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες ενώνει ιστορικά και πολιτισμικά -και- η Ορθοδοξία, ο προσκυνηματικός τουρισμός έχει τεράστιες -και ανεκμετάλλευστες έως τώρα- προοπτικές. 
.rbth.gr
22/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin