Monday, April 15, 2013

ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ... Ξεκινά η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων .... ψηφιακή καταγραφή όλων των στοιχείων και αλλαγών των κτιρίων

Την οριστική νομιμοποίηση εκατομμυρίων αυθαιρέτων φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τίθεται την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση.
Με τις νέες ρυθμίσεις, νομιμοποιούνται όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις που βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος κτιρίων με νόμιμη οικοδομική άδεια . Νομιμοποιούνται ακόμη όλες οι υπερβάσεις του νόμιμου όγκου έως ένα ποσοστό που θα τεθεί και το οποίο αναμένεται οτι θα ειναι 40% ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για όλα τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν το 1975, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν ή όχι οικοδομική άδεια.

Αναμένεται το κατώτερο κόστος για τη νομιμοποίηση να ειναι τα 500 ευρώ ενώ η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνεται σε 48-60 δόσεις.
Οι διαδικασίες νομιμοποίησης θα συνδυαστούν με την θεσμοθέτηση της "ηλεκτρονικής ταυτότητας" που θα πρέπει να αποκτήσουν όλα τα κτίρια της χώρας μέσα σε δέκα χρόνια και το κόστος της οποίας θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.
Με το δέλεαρ της νομιμοποίησης και της οριστικής απαλλαγής απο την απειλή κατεδάφισης αλλά και με το "μαστίγιο" της ηλεκτρονικής ταυτότητας, στη κυβέρνηση εκτιμούν οτι θα αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να μπουν στην διαδικασία πληρωμής των προστίμων καθώς έως σήμερα φαίνεται οτι σνομπάρουν την διαδικασία της τακτοποίησης για 40 χρόνια.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα κατηγοριοποιηθούν τα αυθαίρετα.
  • Στη πρώτη κατηγορία αναμένεται να ενταχθούν οι αυθαιρεσίες από τις οποίες δεν προκύπτει νέος δομημένος χώρος σε κτίρια με οικοδομική άδεια. Πρόκειται για τις λεγόμενες "μικροπαραβάσεις" όπως πέργκολες, δώματα, μπάρμπεκιου, αλλαγές στις θέσεις των δωματίων, αλλαγές στα μπαλκόνια κλπ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα αυθαίρετα πριν απο το 1975. Σε όλους αυτούς αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα νομιμιμοποίησης με τη πληρωμή εφάπαξ παραβόλου 500 ευρώ.
  • Στην δεύτερη κατηγορία αναμένεται να ενταχθούν οι αυθαιρεσίες σε κτίρια εντός και εκτός σχεδίου με οικοδομική άδεια όπου οι υπερβάσεις βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου ή που εμφανίζουν υπέρβαση έως ένα ποσοστό που αναμένεται να φτάνει το 40%. Και για αυτούς προβλέπεται νομιμοποίηση με την πληρωμή προστίμου.
  • Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται τα αυθαίρετα κτίρια χωρίς καμία οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση. Δεν προβλέπεται για αυτούς διαδικασία νομιμοποίησης, παρά μόνο τακτοποίησης για διάρκεια 30-40 ετών και δικαίωμα μεταβίβασης και άλλων δικαιοπραξιών με την με την καταβολή του 30% του συνολικού προστίμου.
Δεν προβλέπεται καμία διαδικασία για αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους.
Εκτός νομιμοποίησης μένουν και όσα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την 28η Ιουλίου του 2011.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Την υποχρεωτική ψηφιακή καταγραφή όλων των στοιχείων και αλλαγών των κτιρίων με κόστος που θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, καθιερώνει το Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να συνοδεύει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Με βάση αυτό το αρχείο θα γίνεται αυτόματα εντοπισμός αυθαιρεσιών και πολεοδομικών υπερβάσεων. Παράλληλα, δημιουργείται μια νέα βάση δεδομένων για την άσκηση φορολογίας επί των ακινήτων.
Κασσιανός Τζέλης
15/4/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη για το νομοσχέδιο «αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο»....

    Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


    «Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

    Αντιμετωπίζουμε με έναν ολιστικό δομικό τρόπο το ζήτημα των αυθαιρέτων.

    Καθιστούμε τους πολίτες συμμέτοχους, δίνοντας τους κίνητρα και ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία εθνική προσπάθεια, που αφορά εκτός των άλλων και την καταγραφή της δόμησης στη χώρα μας.

    Γιατί είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως για να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του δομημένου χώρου.

    Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της ριζικής αντιμετώπισης μιας παθογένειας που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες τη χώρα μας, εκτός των άλλων με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, επιτυγχάνεται:

    Πρώτον, η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών με βάση τη βαρύτητα της κάθε αυθαιρεσίας και την επίπτωσή της στο περιβάλλον.

    Δεύτερον, θωρακίζεται και ενισχύεται η κόκκινη γραμμή του Ιουλίου του 2011 ώστε να αποτραπεί οριστικά η δημιουργία μίας νέας γενιάς αυθαιρέτων.

    Τρίτον, δίνεται νόημα, έμφαση και περιεχόμενο στο περιβαλλοντολογικό ισοζύγιο, με την καθιέρωση συγκεκριμένων δράσεων αποκατάστασης κυρίως εκεί όπου εμφανίζεται μεγαλύτερη περιβαλλοντολογική επιβάρυνση.»

    http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2375&language=el-GR
    16/4/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin