Tuesday, March 26, 2013

Πράσινο φως για τον αγωγό TAP από την Αλβανία.... Θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη νότια Ιταλία και τη δυτική Ευρώπη

Ομόφωνα ενέκρινε η αλβανική βουλή τη συμφωνία για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), που θα διέρχεται από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, μεταφέροντας φυσικό αέριο στη νότια Ιταλία και δυτική Ευρώπη.

«Ο Αγωγός TAP είναι μια στρατηγική ευκαιρία για την Αλβανία και πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό το έργο» δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γκεντς Ρούλι. Η επένδυση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα αφού το ύψος της θα φτάσει περίπου τα δύο δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η ελληνική, η ιταλική και η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψαν τη συμφωνία συνεργασίας που χαρακτηρίστηκε ως καθοριστικό βήμα προς την πραγματοποίηση του έργου. Υπέρ της δημιουργίας του TAP ψήφισαν και οι 120 βουλευτές που ήταν παρόντες, από τα 140 μέλη του αλβανικού κοινοβουλίου.
26/5/13

2 comments:

  1. Αγωγός TAP: Απόσπασμα απο τις δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και ΥΠΕΞ Κροατίας, V. Pusić (05.04.2013)

    Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:.........Όσο αφορά τον αγωγό ΤΑΡ, πρόκειται για ένα έργο η υλοποίηση του οποίου θα είναι προς το συμφέρον όλων μας στην περιοχή. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν δύο σχέδια. Οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο και ο αγωγός ΤΑΡ μπορεί να είναι ο κερδισμένος αυτής της διαδικασίας. Όταν έρθει η στιγμή θα απολαύσουμε όλοι τα οφέλη και τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας.

    Το έργο αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την Κροατία, όσον αφορά τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο. Μπορεί να προσφέρει σημαντική πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εργαστήκαμε με τους Ιταλούς και Αλβανούς συναδέλφους μας. Υπογράψαμε τη συμφωνία. Την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία θα συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και, όπως είπα και πριν, στις συνομιλίες που θα έχουμε από τώρα μέχρι τον Ιούνιο με τους Αζέρους φίλους μας και τους εταίρους μας σε αυτό το έργο, θα υποστηρίξουμε τη συμμετοχή της Κροατίας.

    V. PUSIC: Πηγαίνουμε φυσικά προς αυτή την κατεύθυνση (της ένταξης σε ΤAP) και για αυτό το λόγο θίξαμε το θέμα αυτό, διότι η Κροατία θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέλος της ομάδας των χωρών, οι οποίες στηρίζουν την δημιουργία του Αδριατικού Αγωγού (TAP). Η δημιουργία αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οριστικοποίηση των κριτηρίων και την απόφαση που θα ληφθεί τον Ιούνιο, καθώς, βεβαίως, και από την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος για τον αγωγό αυτό από την πλευρά της Ιταλίας, η οποία είναι στην διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η στήριξη της οποίας στο εν λόγω σχέδιο θα είναι πάρα πολύ σημαντική. Η Κροατία σίγουρα ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το σχέδιο αυτό και συζητάμε με όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Είμαι ευγνώμων και πολύ ευτυχισμένη για την ελληνική στήριξη (σε κροατική συμμετοχή σε TAP), καθόσον η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες κλειδιά στο σχέδιο του εν λόγω αγωγού. Χωρίς την Ελλάδα, φυσικά, δεν υφίσταται Αδριατικός Αγωγός.-0-

    http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/deloseis-upeks-abramopoulou-kai-upeks-kroatias-pusic-05042013.html
    5/4/13

    ReplyDelete
  2. Ελληνική διπλωματική μεσολάβηση για την επέκταση του αγωγού ΤΑΡ στην Κροατία.....

    Σημαντική εξέλιξη για τις προοπτικές επιλογής του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτέλεσε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με την ομόλογό του της Κροατίας, κυρία Βέσνα Πούσιτς.

    Στη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδας για τη συμμετοχή της χώρας της στο project του αγωγού ΤΑΡ, υποστήριξη που ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα παράσχει.

    Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι χώρες που θα εξυπηρετούνται απο τον αγωγό TAP, άρα και το οικονομικό ενδιαφέρον τόσο για το consortium των ενεργειακών κολοσσών που συμμετέχουν στο project, όσο και για την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, προσδίδοντας έτσι καλύτερες προοπτικές για την επιλογή του έργου.

    Ενδεικτικό της ταχύτητας, με την οποία τρέχουν οι εξελίξεις, είναι ότι την επόμενη εβδομάδα συζητιέται στη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για τον αγωγό, ενώ στα τέλη του μηνός, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Μπακού, λίγους μήνες πριν την οριστικη απόφαση των Αζέρων ανάμεσα στον ΤΑΡ και τον Nabucco.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=269553
    5/4/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin