Wednesday, March 20, 2013

NYT: Σχέδιο Gazprom για διάσωση Κύπρου με αντάλλαγμα το φυσικό αέριο....

Ένα εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Κύπρου έχει εκπονήσει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, προσφέροντας στην Λευκωσία τα χρήματα που χρειάζεται προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία, με αντάλλαγμα την παραχώρηση δικαιωμάτων για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπισθεί στα κυπριακά ύδατα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Όπως αναφέρουν οι NYT, «η μοίρα αυτής της πρότασης είναι αβέβαιη», με την ίδια τη Gazprom να μην επιβεβαιώνει καν πως έχει υποβάλει εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Μεγαλονήσου. Ωστόσο, αυτό το σενάριο «καταδεικνύει πώς μία γιγαντιαία, πλούσια επιχείρηση, τόσο στενά συνυφασμένη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, [...] είναι διατεθειμένη να αρπάξει μία ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις εντός της Ευρώπης, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση και τη δύναμή της».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η κίνηση της Gazprom συνδέεται με το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ανεξάρτητης βιομηχανίας φυσικού αερίου στην Κύπρο, η οποία θα μπορούσε να αποδυναμώσει την «μονοπωλιακή τιμολογιακή δύναμη» της ρωσικής κρατικής εταιρίας στην Ευρώπη.

Κατοχή των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα ανοιχτά της Κύπρου «θα εμπόδιζε δυνητικούς ανταγωνιστές από την απόκτησή τους, και θα διασφάλιζε [...] την συνεχιζόμενη δύναμη της Gazprom για γενεές».

Η Gazprom, μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, αντιστοιχεί στο 10% του ρωσικού ΑΕΠ, παρέχοντας το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://euractiv.gr/oikonomia/nyt-sxedio-gazprom-gia-diasosi-kyproy-me-antallagma-fysiko-aerio
20/3/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin