Wednesday, March 27, 2013

Η Αγκυρα διέκοψε τη συνεργασία της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τα σχέδια συνεργασίας της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI εξαιτίας της συμμετοχής της στα προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο. "Λάβαμε την απόφαση να μην συνεργασθούμε με την εταιρεία ENI, διακόπτοντας και τα προγράμματά της στην Τουρκία", δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενεργείας Τανέρ Γιλντίζ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της επιμονής της ENI να διεξαγάγει γεωτρήσεις μαζί με την Κύπρο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό.


Η εταιρεία ENI ανακοίνωσε στο τέλος του Ιανουαρίου ότι υπέγραψε με την κυβέρνηση της Κύπρου συμφωνίες για έρευνες και αξιοποίηση φυσικού αερίου σε τρία οικόπεδα που βρίσκονται ανοικτά των κυπριακών ακτών.
Η ΕΝΙ συμμετέχει με 80% στην κοινοπραξία μαζί με την κορεατική Kogas (20%).
Η γαλλική Total έχει υπογράψει επίσης συμφωνία με την Λευκωσία για την αξιοποίηση δύο άλλων οικοπέδων.
.agelioforos.gr
27/3/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

 

3 comments:

  1. Επίσκεψη Αναστασιάδη στο Ισραήλ....

    Επίσκεψη στο Ισραήλ προετοιμάζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης. Η επίσκεψη αυτή την περίοδο προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και λόγω των εξελίξεων στις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ.

    «Ένα από τα πιο ουσιαστικά θέματα που θα συζητήσουμε είναι η συνεργασία με το Ισραήλ σε ενεργειακά θέματα», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, ενώ σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αρνητικές κινήσεις για την Κύπρο, λόγω της σχέσης Ισραήλ- Τουρκίας, ο υπουργός απάντησε: «Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και ευθυγραμμισμένοι με το υπουργείο Εξωτερικών. Έγιναν συσκέψεις τις προηγούμενες μέρες ακριβώς για αυτό το θέμα. Σας διαβεβαιώνω ότι παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κινηθούμε και εμείς από την πλευρά μας για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους».

    Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο υπουργός κατά τη διάρκεια δηλώσεων, μετά το πέρας σύσκεψης για την ενέργεια και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που έγινε υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη και με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων.

    «Πρώτη προτεραιότητα του Προέδρου, και θα την εφαρμόσουμε άμεσα, είναι η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη, υπάρχει η απόφαση για μείωση της τάξης του 5,75% από την 1η Απριλίου, που θα εφαρμοστεί, και σήμερα συμφωνήσαμε ότι η ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου) θα μελετήσει τρόπους περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών εξόδων της, ούτως ώστε σε δυο εβδομάδες να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε περαιτέρω μειώσεις», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης.

    Ο υπουργός προσέθεσε ότι ο στόχος τής περαιτέρω μείωσης αγγίζει το ποσοστό της τάξης τουλάχιστον 3% και σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο κόστος στην ηλεκτροπαραγωγή είναι το κόστος των καυσίμων και το κόστος της χρηματοδότησης της ΑΗΚ. Η ΑΗΚ θα διαβουλευθεί εσωτερικά για να έρθει πίσω σε δυο βδομάδες».

    Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υπουργός, συζητήθηκε η ταχύτερη ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών στον ενεργειακό κύκλο και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αυτοπαραγωγή ενέργειας και επισήμανε ότι η ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου) ετοίμασε ένα σχέδιο γι αυτό, το οποίο θα παρουσιάσει σε περίπου 15 μέρες.

    Άλλο θέμα, είπε, ήταν η ενδιάμεση λύση που επεξεργάζεται η ΔΕΦΑ (Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου) για μεταφορά φυσικού αερίου, και διαπιστώθηκε ότι αν μειωθεί ουσιαστικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, θα υπάρξουν και κάποια άμεσα άλλα οφέλη, όπως νέες θέσεις εργασίας, αλλά και στο θέμα της δανειοδότησης της ΑΗΚ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Τέλος, σε ερώτηση αν η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα γίνει το διάστημα μεταξύ Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένη να γίνει, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «είναι προγραμματισμένη για το τρίτο τρίμηνο και παραμένει ως έχει».

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=173287
    27/3/13

    ReplyDelete
  2. Λύπη για την απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης εκφράζει ο Επικεφαλής της ΕΝΙ....

    Τη λύπη του εξέφρασε ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ενέργειας ΕΝΙ Paolo Scaroni αναφορικά με την απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης για διακοπή της συνεργασίας των δύο πλευρών, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Radiocor.
    Ο κ. Σκαρόνι διαβεβαίωσε εξάλλου ότι το σχέδιο γεωτρήσεων σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές δεν θα διακοπεί, μεταδίδει το ΑΠΕ. Ο Επικεφαλής της ΕΝΙ είπε ότι «η οροθέτηση των χωρικών υδάτων δεν είναι πολύ σαφής», αλλά πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί η νομοθεσία της ΕΕ, της οποίας είναι μέλος η Κύπρος».

    Σύμφωνα με το ΓΠΕ, ο κ. Scaroni εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπάρχει ακόμη «κοινό έδαφος» μεταξύ των δύο πλευρών και ότι οι σχέσεις της ΕΝΙ με την Τουρκία θα ανακάμψουν.

    Εξάλλου, το ΓΠΕ αναφέρεται στην εμπλοκή της ΕΝΙ στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα συνδέει την Τουρκία με τη Ρωσία μέσω Μαύρης Θάλασσας, μεταφέροντας – βάσει των σχεδιασμών – 2.2 τρις κυβικά πόδια (tcf) φυσικού αερίου ετησίως. Προστίθεται ότι η ρωσική Gazprom κατέχει το 50% του έργου και η ΕΝΙ το 20%.

    Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου αναφέρεται ότι παραμένει ασαφές κατά πόσο η Άγκυρα αντιδρά στην συμμετοχή της ΕΝΙ στον αγωγό South Stream.

    http://www.onlycy.com/311314-λύπη-για-την-απόφαση-της-τουρκικής-κυβ
    27/3/13

    ReplyDelete
  3. ΕΝΙ: Συνέχιση συνεργασίας με την Τουρκία....

    «Σημεία συνεννόησης» ψάχνει η πετρελαϊκή ΕΝΙ, μετά την απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τα σχέδια συνεργασίας.

    Ο διευθυντής της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ, Πάολο Σκαρόνι εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των τουρκικών αρχών, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχιση της συνεργασίας.

    Συγκεκριμένα, ο Σκαρόνι δήλωσε ότι λυπάται «για την αντίδραση του Τούρκου υπουργού» Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, που έλαβε την απόφαση αυτή επειδή η ΕΝΙ συμμετέχει στα προγράμματα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο.

    Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο γεωτρήσεων σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές δεν θα διακοπεί, τονίζοντας ότι αν και «η οροθέτηση των χωρικών υδάτων δεν είναι πολύ σαφής» «θα τηρηθεί η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είναι μέλος η Κύπρος».

    Στην Τουρκία η ΕΝΙ διανέμει ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω του αγωγού Μπλου Στριμ.

    http://www.elzoni.gr/html/ent/697/ent.32697.asp
    28/3/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin