Friday, March 01, 2013

Ανανεώθηκε το ενδιαφέρον των Ρώσων για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Η ρωσική πολιτική ηγεσία εξέφρασε τη θετική της εκτίμηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα ιδιωτικοποιηθούν με βάση την καλύτερη προσφορά, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι καθοριστικό θα είναι όχι μόνο το υψηλότερο χρηματικό τίμημα, αλλά και το καλύτερο business / gaz plan, έτσι ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει φθηνότερη ενέργεια τα επόμενα χρόνια, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε πιέσεις από ρωσικής πλευράς για το θέμα.
"Περιμένετε τις εξελίξεις" απάντησε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση μήπως η επίσκεψή του ήταν καρπός της δυσκολίας της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ στις πλειοδοτούσες έως σήμερα ρωσικές προτάσεις.
Κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στη Ρωσία, που είχε στόχο τις πολιτικές και οικονομικές διαβουλεύσεις για την προβολή του αναπτυξιακού νόμου και την προώθηση των επενδυτικών συνεργασιών, ο Σ. Κεδίκογλου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ, με τον οποίον συζητήθηκαν εκτενώς οι διμερείς ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά και η συνεργασία ΕΕ - Ρωσίας, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να επανέλθουν στο προσκήνιο της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου και θέματα, που προκαλούν τριβές μεταξύ των δύο πλευρών, όπως το Τρίτο Ενεργειακό Πρωτόκολλο, που θέτει περιορισμούς σε ρωσικές εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά στις ελληνορωσικές σχέσεις αναμένεται το επικείμενο διάστημα σειρά επισκέψεων και επαφών με πρώτη τη συνεδρίαση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής στις αρχές Απριλίου στην Αθήνα, που θα ακολουθηθεί από επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, "η οποία προετοιμάζεται", ενώ έκλεισε η ημερομηνία της επίσκεψης της προέδρου της Άνω Βουλής Βαλεντιλνας Ματβιένκο στην Αθήνα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα, "θα πρέπει να υπάρξει καλά προετοιμασμένο περιεχόμενο και να πέσουν υπογραφές".
Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν έστειλε χαιρετισμούς στον Α. Σαμαρά μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα ο Σ. Κεδίκογλου, για να επιβεβαιωθεί το ενεργό ενδιαφέρον της ρωσικής ηγεσίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Μάλιστα οι δύο εκπρόσωποι συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία τους, ώστε να υπάρχει απευθείας διευθέτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος για Κρεμλίνο και Μαξίμου.
Ως προς τα επενδυτικά σχέδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συναντήθηκε σήμερα με τους αντιπρόεδρους των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Ολέγκ Ατκόφ και Αλεξάντρ Σαλτάνοφ (πρώην αναπληρωτή ΥΠΕΞ), οι οποίοι επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για συνεργασία στο επίπεδο του ΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση του οποίου θα ξεκινήσει στα τέλη 2013 και θα καταλήξει το 2014.
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψης και των πολλαπλών παρουσιάσεων του νέου επενδυτικού νόμου αναδείχθηκαν ενδιαφέρουσες προοπτικές συμπαραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, περαιτέρω προβολής και προώθησης των επενδυτικών σχεδίων του Invest In Greece, αλλά και διακίνησης ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
1/3/13

4 comments:

  1. Ο πρόεδρος της Gazprom Aλ. Μίλερ στην Αθήνα - Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου....

    Τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, δέχεται σήμερα στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Η συνάντηση γίνεται ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ και ενώ είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των ρωσικών συμφερόντων.

    http://www.ethnosnews.com/
    12/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παράταση δυο εβδομάδων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ....

      Νέα παράταση δίνεται, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, στην προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές που μετέχουν στους διαγωνισμούς για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

      Λόγω των διοικητικών αλλαγών και του χρόνου που απαιτείται (προχθές τοποθετήθηκε επικεφαλής ο Στ. Σταυρίδης και αναμένεται η επικύρωση της τοποθέτησης από τη Βουλή), η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών για τον ΟΠΑΠ μετατίθεται στις 22 Απριλίου αντί για τις 5 Απριλίου και για τη ΔΕΠΑ από τις 12 στις 29 Απρίλιου.

      http://olympia.gr/2013/03/13/
      13/3/13

      Delete
  2. "Θηλιά" στη ΔΕΠΑ τα χρέη 425 εκατ. ευρώ των ηλεκτροπαραγωγών....

    Σε αγκάθι για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ εξελίσσονται τα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών που διαρκώς φουσκώνουν και τα οποία αποτελούν πλέον θηλιά για την εταιρεία.

    Το τελευταίο τρίμηνο οι οφειλές αυξήθηκαν στα 425 εκατ. ευρώ από 350 εκατ. ευρώ δημιουργώντας για ακόμα μία φορά τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στη ΔΕΠΑ. Μάλιστα η αποπληρωμή του δανείου που είχε λάβει η εταιρεία προ εξαμήνου ύψους 100 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα ρευστότητας καθίσταται αδύνατη....

    Κανονικά το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι σήμερα. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο και η διοίκηση της ΔΕΠΑ προσμένει απόφαση του ΔΣ του Ταμείου για εξάμηνη παράταση.

    Διαβάστε περισσότερα στο:newmoney.gr
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=264127
    15/3/13

    ReplyDelete
  3. Πρόστιμο 4,3 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη ΔΕΣΦΑ....

    Πρόστιμο ύψους 4,3 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη ΔΕΣΦΑ, με την αιτιολογία ότι καταχράστηκε τη μονοπωλιακή της θέση, αρνούμενη να εξασφαλίσει πρόσβαση στη Ρεβυθούσα, στην εταιρία Αλουμίνιον.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής η εταιρεία «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΔΕΣΦΑ) καταχράστηκε τη μονοπωλιακή της θέση στην πρωτογενή αγορά υπηρεσιών μεταφοράς φυσικού αερίου, με την άρνησή της να εξασφαλίσει τη χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στο δίκτυο και στη χρήση των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα στην «Αλουμίνιον Ανώνυμος Εταιρεία».

    Η άρνηση αυτή της ΔΕΣΦΑ πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010.

    Οπως κρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, συνιστά σοβαρή παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού και είχε επιζήμιες επιπτώσεις στην ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς προμήθειας φυσικού αερίου, διότι απέκλεισε τη δυνατότητα της Αλουμίνιον να προμηθευτεί φυσικό αέριο από άλλον προμηθευτή, εκτός της Δημόσιας Επιχείρηση Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΠΑ), μητρικής εταιρίας του ΔΕΣΦΑ, είτε για δική της χρήση, είτε για μεταπώληση σε άλλους Επιλέγοντες Πελάτες.

    Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού με ομόφωνη απόφασή της επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.299.163,99 ευρω στο ΔΕΣΦΑ και διέταξε το ΔΕΣΦΑ να σταματήσει στο μέλλον ανάλογες πρακτικές.

    Επίσης σύμφωνα με την απόφαση σε περίπτωση επανάληψης των ως άνω παραβάσεων, το ΔΕΣΦΑ με χρηματική ποινή ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής του.

    Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού με προηγούμενη ομόφωνη απόφασή της είχε αποδεχθεί την ανάληψη δεσμεύσεων από μέρους της μητρικής του ΔΕΣΦΑ εταιρίας ΔΕΠΑ, για παύση πιθανολογούμενων παραβάσεων στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου και στην αγορά δευτερογενούς πρόσβασης στο δίκτυο, προκειμένου να διασφαλιστεί, ιδίως, ο διαχωρισμός της προμήθειας από τη μεταφορά φυσικού αερίου, η παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά και η αυξημένη ευελιξία των πελατών ως προς τη διαχείριση των συμβάσεών τους με τη ΔΕΠΑ, η σταδιακή μείωση δυναμικότητας που δεσμεύει η ΔΕΠΑ στα σημεία εισόδου του δικτύου και η αποτελεσματικότερη έτσι πρόσβαση των ανταγωνιστών στην αγορά.
    http://www.tanea.gr/news/economy/article/5014318/prostimo-4-3-ekat-eyrw-epebale-h-epitroph-antagwnismoy-sth-desfa/
    25/4/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin