Thursday, March 07, 2013

Προς ακύρωση η συμφωνία Καϊρου-Λευκωσίας για ΑΟΖ

Ακυρώνει προσωρινά η αιγυπτιακή Άνω Βουλή τη συμφωνία που είχε υπογράψει η Αίγυπτος με την Κυπριακή Δημοκρατία για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΕΝΑ. Ο βουλευτής που κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο εκτιμά ότι επανοριοθέτηση των συνόρων θα απέφερε δισ.δολάρια στην Αίγυπτο.  

Η νομοθετική επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα (άνω Βουλή) ενέκρινε νομοσχέδιο που ακυρώνει τη συμφωνία με την αιτιολογία ότι-βάση των διεθνών συμβάσεων- η Αίγυπτος είχε το δικαίωμα να παραστεί στη συμφωνία που υπεγράφη από Κύπρο και Ισραήλ το Φεβρουάριο του 2003.

Το νομοσχέδιο κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμπντέλ Καντέρ Ούντα, ο οποίος εκτίμησε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο. Σε αυτό ζητά την οριοθέτηση νέων συνόρων, που περιβάλλουν ττην οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.

(Πηγή: MENA)
--

2. Αίγυπτος: Προχωρά σε ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Κύπρο

Τα κυπριακά μέσα κάνουν λόγο για οριοθέτηση νέων συνόρων... Η Αίγυπτος φέρεται να προχωρεί σε κινήσεις για ακύρωση της συμφωνίας για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) που υπέγραψε με την Κύπρο.
Σύμφωνα με κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης η αιγυπτιακή Άνω Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ, το οποίο προβλέπει την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.


Ο Καντέρ υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο και τόνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ με το δικαιολογητικό ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας.

Το Κάιρο ήδη από τα τέλη του 2012 -και μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή -επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο και την Τουρκία.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων Αμπντουλάχ Γκχοράμπ διαβεβαίωνε στις 7 Ιανουαρίου 2013 ότι το σημείο αυτό δεν βρίσκεται σε αιγυπτιακές ζώνες, αλλά προσέθετε ότι τα «σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα».

Ο Αιγύπτιος υπουργός δήλωσε ακόμη ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως τα «τρία κράτη πρέπει να συμμετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων», προσθέτοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται ήδη στην κατεύθυνση αυτή», δήλωση με την οποία αποκλείει βεβαίως από την οριοθέτηση στη συγκεκριμένη περιοχή την Ελλάδα.
.tovima.gr 7/3/13 
--

3. Οι Αιγύπτιοι «βάζουν στο παιχνίδι» την Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ Η αιγυπτιακή Άνω Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος. Ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ που κατέθεσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.
Μάλιστα, προχώρησε ακόμη περισσότερο υποστηρίζοντας ότι με το ίδιο νομοσχέδιο η η Αίγυπτος στην πράξη ακυρώνει τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ, καθώς με βάση τις διεθνείς συνθήκες είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας. Η Αίγυπτος επεδίωξε ήδη από τα τέλη του 2012 να αναδιαπραγματευτεί την κατανομή των εκτάσεων της Μεσογείου, «βάζοντας στο παιχνίδι» και την Τουρκία. Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων Αμπντουλάχ Γκχοράμπ με δήλωσή του στις αρχές του τρέχοντος έτους είχε υπογραμμίσει ότι τα «σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα» και σημείωσε ότι «τρία κράτη πρέπει να συμμετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων», θέτοντας θέμα επαναδιαπραγμάτευσης μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ισραήλ. Η «απουσία» της Ελλάδας από αυτή την αναφορά «υπονοεί» ότι η Αίγυπτος αποδέχεται τις τουρκικές απόψεις για το Καστελλόριζο και τον μη συνυπολογισμό του στην οριοθέτηση των ΑΟΖ στην ΝΑ Μεσόγειο. Σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνική ΑΟΖ θα ήταν αυτή που θα ήταν όμορη της αιγυπτιακής, χωρίς να υπάρχει ανάγκη διαπραγμάτευσης με την τουρκική πλευρά.
 .ethnos.gr
7/3/13
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin