Sunday, March 31, 2013

Ισραήλ: άρχισε η παραγωγή φυσικού αερίου από το Ταμάρ

Το υπουργείο Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ ανακοίνωσε, το απόγευμα του Σαββάτου, την έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ, λιγότερα από 100 χιλιόμετρα ανατολικά των ακτών της Χάιφας. Λίγες ώρες αργότερα, οι πρώτες ποσότητες έφθασαν στον τερματικό σταθμό του Ασντόντ.
 
«Σήμερα αρχίζει η πορεία προς την ανεξαρτησία του Ισραήλ σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο», δήλωσε ο ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Ιτσχάκ Τσούβα, ιδιοκτήτης της Delek, ενός από τους ομίλους που διαχειρίζονται το κοίτασμα. «Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα για την ισραηλινή οικονομία και για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.»
 
Το κοίτασμα Ταμάρ ανακαλύφθηκε το 2009 και εκτιμάται ότι περιέχει 240 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το Ισραήλ «ποντάρει» επίσης στο κοίτασμα Λεβιάθαν, που υπολογίζεται ότι περιέχει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα και η εκμετάλλευση του οποίου αναμένεται να αρχίσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι σήμερα εξαρτώνται κυρίως από εισαγωγές, ευελπιστούν ότι τα δύο κοιτάσματα θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών για δεκαετίες, επιτρέποντας ενδεχομένως στη χώρα να μετατραπεί σε εξαγωγέα.
 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Ha’aretz, το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Ταμάρ θα διοχετεύεται αρχικά σε μία εξέδρα παραγωγής, περίπου 25 χιλιόμετρα ανοιχτά του λιμανιού του Ασκελόν και θα καταλήγει στο Ασντόντ. Μετά τη διεξαγωγή δοκιμών και αναλύσεων, η διαχειρίστρια Noble Energy θα αρχίσει, εκτός απροόπτου, να παρέχει φυσικό αέριο στους καταναλωτές.
 
Την περασμένη εβδομάδα, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι η εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής για την κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης καθώς και σε μείωση των τιμολογίων. Ο ίδιος ο υπουργός, ωστόσο, παραδέχθηκε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι τα τιμολόγια θα αυξηθούν κατά 6% τον Απρίλιο. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση.
31/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

2 comments:

 1. Η μεταφορά ΦΑ από Κύπρο, μόνο μέσω Τουρκίας, δηλώνει η Άγκυρα....

  H Tουρκία δεν είναι αδιάφορη στις αποφάσεις του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη μεταφορά τους στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η μεταφορά τους είναι εφικτή μόνο μέσω Τουρκίας, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

  Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» γράφει ότι, όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν επιλεγεί ο δρόμος της Τουρκίας, αυξάνεται το κόστος μεταφοράς των ενεργειακών αποθεμάτων προς τις διεθνείς αγορές.

  Η Τουρκία, γράφει η εφημερίδα, ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία στη δυτική επαρχία της Σμύρνης, το οποίο προαγάγει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο.

  Επίσης, η Άγκυρα συμμετέχει με τη «Socar», την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν στον αγωγό «Τrans-Αnatolian Pipeline», συνολικού κόστους επτά δις δολαρίων ενώ αναμένει τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία που θα επιλεγεί για τη μεταφορά αερίου από το κοίτασμα «Shah Deniz II».

  http://www.onlycy.com/314296-η-μεταφορά-φα-από-κύπρο-μόνο-μέσω-τουρκ
  3/4/13

  ReplyDelete
 2. Στο Ισραήλ σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου.....

  Τα ζητήματα ενέργειας και οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν από σήμερα στο Ισραήλ οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης αντίστοιχα.

  Οι δύο υπουργοί θα προετοιμάσουν, επίσης, την επίσκεψη του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ στις αρχές Μαΐου.

  Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται μερικά εικοσιτετράωρα μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο κ. Αναστασιάδης και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με πρωτοβουλία του τελευταίου.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
  http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=269854
  8/4/13

  ReplyDelete

Only News

EL News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Blog Widget by LinkWithin