Monday, February 11, 2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ..... Δεδροφύτευση στα δάση της Ροδόπης από τους κυνηγούς

500 καστανιές θα φυτευτούν σε διάφορα σημεία του νομού, προκειμένου να εμπλουτιστούν
οι περιοχές όπου εντοπίζονταν στο παρελθόν αυτοφυείς καστανιές....
Συνολικά 500 καστανιές θα φυτέψουν τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής εξορμώντας στην ύπαιθρο. Η δράση γίνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου και στόχο έχει να ενισχυθούν δασικές περιοχές που έχουν αποψιλωθεί εξαιτίας της παράνομης δράσης υλοτόμων αλλά και των καιρικών συνθηκών.   Πρόκειται για 500 καστανιές που θα φυτευτούν σε διάφορα σημεία του νομού, προκειμένου να εμπλουτιστούν περιοχές όπου στο παρελθόν εντοπίζονταν αυτοφυείς καστανιές ανέφερε ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Γιάννης Ρεφειάδης.   «Όπου υπήρχαν αυτοφυείς καστανιές και έχουν χαθεί, αυτοί που κυνηγάν σε αυτές τις περιοχές θα πάρουν τα δενδρύλλια και θα τα φυτέψουν. Παλιά στη Μαρώνεια για παράδειγμα υπήρχε δάσος από καστανιές, το οποίο προφανώς υλοτομήθηκε παράνομα ή εξαφανίστηκε σχεδόν από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό το δάσος θέλουμε να ζωντανέψουμε πάλι, όπως και άλλες περιοχές του νομού.  Εμείς ουσιαστικά είμαστε αυτοί που κάνουμε την προσπάθεια να επανέλθει η χλωρίδα στην αρχική της μορφή». 
ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΦΥΤΩΡΙΟ 

Είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος αποφάσισε να πάρει αυτή την πρωτοβουλία και μάλιστα έχει φροντίσει να προμηθευτεί τα δενδρύλλια από πιστοποιημένο φυτώριο της Θεσσαλονίκης. «Διαλέξαμε ποικιλία η οποία να μπορεί να παράγει καρπό, να είναι βρώσιμος και για τον άνθρωπο και για τα ζώα».  Παράλληλα ο σύλλογος κάνει προετοιμασίες για τη νέα σεζόν οπότε θα διαθέσει μέσα σε σβόλους πυλού καρπούς δέντρων στα μέλη του προκειμένου να τα διασπείρουν στα μέρη που κυνηγούν. «Από τώρα γίνεται συγκομιδή των καρπών οπορωφόρων δέντρων. Θα τα διανείμουμε με την έναρξη της νέας σεζόν στους κυνηγούς μας και θα τα διασπείρουν στους χώρους που κινούνται», σημείωσε  ο κ. Ρεφειάδης.  

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΛΟΤΟΜΗΣΕΙΣ 

Εν τω μεταξύ σημαντική είναι η προσφορά των κυνηγών και στην καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας. Οι κυνηγοί ελέγχουν και καταγγέλλουν τη δράση των λαθροϋλοτόμων και παράλληλα οι θηροφύλακες περιπολούν μαζί με τις αρμόδιες αρχές για να τους εντοπίσουν. Ειδικότερα σε ότι αφορά την παράνομη υλοτομία, έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις  μετά την ενημέρωση του δασαρχείου από τους κυνηγούς, για κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του νομού μας. Στα Πάτερμα  για παράδειγμα διαπιστώθηκε ότι λαθροϋλοτόμοι έκοψαν μεγάλη ποσότητα δένδρων και όπως διαπιστώθηκε όχι για να ζεσταθούν αλλά για να τα πουλήσουν. «Έχουμε βγει και κοινές περιπολίες για τα θέματα της παράνομης υλοτομίας. Τα δασαρχείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα και έχουν φυλάξει περιοχές όπου διαπιστώθηκαν παραβατικές περιοχές», ανέφερε ο πρόεδρος των κυνηγών.  

Όλγα Τσιούλφα
11/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin