Tuesday, February 05, 2013

Κύπρος: Συστάθηκε σήμερα το Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, τη σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε: «Στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων είχε τεθεί από τον Υπουργό, στη σύσκεψη της 9ης Νοεμβρίου 2012, το θέμα της σύστασης Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής.

Σκοπός του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, ως ένα Σώμα καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα, είναι αφενός να παρέχει τη δυνατότητα τακτικής και ενδελεχούς ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του εκάστοτε Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με τη διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης, με έμφαση στον τομέα των υδρογονανθράκων και, αφετέρου, να παρέχει προς την εκτελεστική εξουσία την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη πριν τη λήψη των αποφάσεων.
Ο ρόλος αυτού του Συμβουλίου έχει στόχο να ενισχύσει και να εμβαθύνει τα ζητήματα της διαφάνειας και συλλογικότητας και, ταυτόχρονα, έχει ως στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση εμπειρογνωμοσύνης σε αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα της ενέργειας και ειδικά τα ζητήματα των υδρογονανθράκων.
Η σύσταση του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης της Κυβέρνησης για δημιουργία νέων θεσμών οι οποίοι θα συμβάλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης και στην ορθολογική διαχείριση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και μέλη ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα - και αντιλαμβάνεστε ότι θα υποδείξουν τα κόμματα ποιος θα τους εκπροσωπεί - ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ή εκπρόσωπός του, ο Πρόεδρος του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) ή εκπρόσωπός του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου ή εκπρόσωπος του, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικού Σχεδιασμού Ενέργειας και Θαλάσσιας Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών ή εκπρόσωπός του και τρείς ακαδημαϊκοί ή εμπειρογνώμονες προερχόμενοι από συναφείς με το αντικείμενο επιστημονικούς ή επαγγελματικούς κλάδους».
Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε πως «δεν έχει αποφασιστεί ποιοι συγκεκριμένα θα στελεχώνουν το Συμβούλιο, απλώς έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η σύνθεση».
Πρόσθεσε ότι έχουν εγκριθεί και οι διαδικασίες σύγκλησης του Συμβουλίου και ανέφερε σχετικά: «Το Συμβούλιο θα συνέρχεται προς συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ορθολογική και αειφόρο εκμετάλλευση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εξερεύνηση, παραγωγή, ή και άλλων συναφών θεμάτων, στις πιο κάτω περιπτώσεις:
1. Σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι αργότερα από κάθε δεύτερο μήνα, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
2. Μετά από σχετικό αίτημα που υποβάλλεται στον Υπουργό από δύο ή και περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα τα ποσοστά των οποίων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές συμψηφιζόμενα ανέρχονται τουλάχιστον στο 25% του εκλογικού σώματος.
Οι συνεδρίες του Συμβουλίου θα θεωρούνται έγκυρες ανεξαρτήτως αριθμού απαρτίας των μετεχόντων εφόσον τα μέλη έχουν λάβει επίσημη ειδοποίηση από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη σύγκλησή του ή, σε περιπτώσεις έκτακτης συνεδρίας, εφόσον ευλόγως μπορεί να κριθεί ότι τα μέλη του έχουν ειδοποιηθεί έγκαιρα».
 .kathimerini.gr
5/2/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin