Monday, February 04, 2013

Συνέντευξη: "Φύση και αλιεία οι κερδισμένοι της νέας αλιευτικής πολιτικής"

Η μεταρρύθμιση της αλιευτικής πολιτικής της Ένωσης κρίνεται από το ΕΚ στις 6 Φεβρουαρίου με βάση εισήγηση της Γερμανίδας ευρωβουλευτού των Σοσιαλιστών Ulrike Rodust, καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονται για τον κλάδο και τα ψάρια συνεχώς λιγοστεύουν. Λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία, η κ. Rodust δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Πώς θα καταργήσουμε την υπεραλίευση; 
Με την έκθεση μου, που ήδη στήριξε η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ τερματίζεται το ετήσιο παζάρι κάθε Δεκεμβρίου όπου οι αρμόδιοι υπουργοί διαπραγματεύονται μέχρι τα χαράματα για τις ποσοστώσεις χωρίς οι όποιες αποφάσεις τους να έχουν το παραμικρό επιστημονικό υπόβαθρο. Από το 2015 θα ισχύει η αρχή της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης, με άλλα λόγια δεν θα επιτρέπεται η αλίευση περισσότερων ψαριών απ' ότι αντέχει κάθε είδος. Στόχος μας είναι να αποκατασταθούν τα αποθέματα μέχρι το 2020 και τούτο με βάση επιστημονική προσέγγιση των αποφάσεων, με πραγματικά στοιχεία.


Όμως η ανεργία και τα άλλα δεινά που πλήττουν τον κλάδο πως θα αντιμετωπισθούν;
Το καλό με τον τερματισμό της υπεραλίευσης είναι ότι επωφελούνται τα ψάρια και οι ψαράδες που θα δουν τις αποδόσεις τους να βελτιώνονται. Σίγουρα πρέπει να ενισχύσουμε τους επαγγελματίες για την περίοδο στην οποία το ψάρεμα θα περιορισθεί για να ανακάμψουν τα είδη και, με τροπολογία της πολιτικής μου ομάδας, οι κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να δείξουν προτίμηση κατά την έκδοση αδειών σε μικρές επιχειρήσεις του κλάδου που και λιγότερο βλάπτουν το περιβάλλον και περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούν.

Δυστυχώς σε ορισμένες ακτές της Ευρώπης υπάρχει απλώς πλεόνασμα ψαράδων και έλλειμμα ψαριών. Τα κράτη μέλη πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των ψαράδων αλλά με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο.

Προτείνετε στα κράτη μέλη να απαγορέψουν την αλιεία στο 10%-20% των υδάτων τους εντός τριετίας. Θα το δεχθούν αυτό ΕΚ και κυβερνήσεις;
Η επιτροπή Αλιείας έχει ήδη δεχθεί τη γενική υποχρέωση των κρατών μελών να δημιουργήσουν τέτοιες ζώνες χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο ποσοστό. Η ομάδα μου θα επαναφέρει το θέμα με σαφέστερους όρους στην ολομέλεια. Προς το παρόν το Συμβούλιο δε συμφωνεί αλλά οι υπουργοί σύντομα θα μάθουν ότι διαπραγματευόμαστε πολύ σοβαρά.

Διαπραγματεύσεις για αναθεώρηση της αλιευτικής πολιτικής γίνονται εδώ και 20 χρόνια. Η αναθεώρηση που συζητάτε τώρα θα λύσει τα προβλήματα;
Το τέλος της υπεραλίευσης θα αποτελέσει ιστορική αλλαγή για την αλιευτική πολιτική της ΕΕ. Σήμερα ο τομέας υποφέρει, τόσο λόγω της υπεραλίευσης όσο και λόγω των φτηνών εισαγωγών. Να σημειώσω εδώ ότι πολλοί νέοι επαγγελματίες μας στηρίζουν και χρειαζόμαστε την ενεργό συμπαράστασή τους. Δεν είναι δυνατόν να επιτηρούμε τους πάντες πάντα, άλλωστε το ψάρεμα, από τη φύση του γίνεται ανοιχτά στη θάλασσα κι έτσι οι έλεγχοι δεν επαρκούν. γι αυτό στο μέλλον θα έχουμε συμβουλευτικά όργανα με πολύ μεγαλύτερη επιρροή.

.europarl.europa.eu
4/2/13
--
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 ------
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin