Tuesday, February 12, 2013

Το μαρτύριο του φυσικού αερίου

Σε εφιάλτη εξελίσσεται για την κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία της στατιστικής αρχής για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας με καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο ελλειμματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών όσο με τη Ρωσία: 11(Ρωσία -4,5 δις ευρώ αξία) προς 1 (Ελλάδα 400 εκατομμύρια). Τα αντίστοιχα ελλείμματα με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία για το 2011 ήταν από 3 (Γερμανία)προς 1 (Ελλάδα ),3,5 Γαλλία προς 1 (Ελλάδα) και 4,5 (Ολλανδία)προς 1 (Ελλάδα). Στο επίπεδο του ΟΟΣΑ το έλλειμμά μας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι 2,5 προς 1. Αλλά όχι 11 προς 1.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 η επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξε διαδικασία έρευνας κατά της Gazprom για τις πρακτικές που ακολουθεί και τις τιμές στις οποίες πουλάει το φυσικό αέριο σε 10 χώρες της κεντρικής και ανατολικής  Ευρώπης. Η ρωσική εταιρεία κατήγγειλε την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά ταυτόχρονα στις χώρες που διεξάγεται έρευνα εναντίον της μείωσε δραστικά τις τιμές στις οποίες πουλάει το φυσικό αέριο.. Η ρωσική εταιρεία αποδίδει τις περικοπές στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι τιμές του αερίου ακολουθούν εκείνες του πετρελαίου. Αλλά δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου για την Ελλάδα θα συνεχίσουν να είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη (427.2$/1000 κυβικά) με μόνη την ΠΓΔΜ να προμηθεύεται σε ακριβότερη τιμή το γκάζι. Σε όλες τις χώρες στις οποίες επεκτάθηκε η έρευνα της ΕΕ, η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν με ρώσικη πρωτοβουλία δραστικά.
Είναι ενδεικτικό ότι η Βρετανία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ποικιλία προμηθευτών προμηθεύτηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 το αέριο έναντι 313,4 $ /1000 κυβικά . Η κατάσταση αυτή έχει γονατίσει πολλές ελληνικές βιομηχανίες που έκαναν τα παράπονά τους στον κ Σαμαρά για την ακρίβεια της ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΠΑ αποφάσισε να κόψει το φυσικό αέριο στα «Λιπάσματα» της Καρβάλης επειδή είχαν συσσωρεύσει χρέος άνω των 65 εκατομμυρίων ευρώ, αυτή την εβδομάδα είναι η σειρά μιας χαλυβουργίας. Θα ακολουθήσουν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει σαφή μηνύματα από πολλές βιομηχανίες της χώρας ότι δεν μπορούν να «αντέξουν» με τις τιμές της ενέργειας. Από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι διαμαρτύρονται -και δικαίως - ότι ενώ η κυβέρνηση ζήτησε μη δεσμευτικές προφορές από τις τρείς εταιρείες Gazprom, Negusneft, Socar μόλις αυτές δόθηκαν έκανε πίσω και ζήτησε και από εκείνους που είχαν εν τω μεταξύ αποκλεισθεί. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα πουλήσει τη ΔΕΠΑ ως το τέλος Μαρτίου αλλά μάλλον τώρα αντιλαμβάνεται τι πάει να κάνει: Αποφασίζοντας να δώσει τη δυνατότητα σε ένα διεθνές μονοπώλιο να διαπραγματεύεται με τον εαυτό του .
(protagon.gr, 12/2/2013)
.energypress.gr
12/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Τα ελληνικά ημίμετρα για την πώληση της ΔΕΠΑ....

    Εκτενές ρεπορτάζ στις προτάσεις των ρωσικών εταιριών που ενδιαφέρονται για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, αφιερώνει σήμερα η εφημερίδα, Κομμερσάντ. Η αρθρογράφος του δημοσιεύματος εκτιμά ότι, μπορεί τελικά να μην προτιμηθούν οι ρωσικές προτάσεις, παρά την εντυπωσιακή οικονομική υπεροχή τους

    Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές σκόπευαν ακόμα και να ματαιώσουν το διαγωνισμό και να ξεκινήσουν ένα νέο "προκειμένου να συμμετάσχουν ορισμένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες".
    Τελικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αθήνα προτίμησε να πάρει ένα ημίμετρο, δηλαδή να επιτρέψει στις εταιρίες που είχαν βγεί νωρίτερα εκτός διαγωνισμού, να συστήσουν κοινοπραξία και με αυτό τον τρόπο, φαίνεται ότι "προσπαθεί να αυξήσει τις πιθανότητες πώλησης της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ..." Προφανώς σε μη ρωσικές εταιρίες!!!

    http://rbth.gr/news/2013/02/12/ta_ellinika_imimetra_gia_tin_polisi_ti_depa_19989.html

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin