Thursday, February 28, 2013

Αθανασόπουλος: Αποκρατικοποιήσεις δεν σημαίνει ξεπούλημα της χώρας

«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν αποτελούν ξεπούλημα της χώρας, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Ο δημοσιογράφος επεσήμανε ότι η Ελλάδα θέλει στα επόμενα επτά χρόνια να εισπράξει περίπου 25 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας. Το πρόβλημα είναι: ότι από το 2011 έχουν φτάσει στα ταμεία μόνο 1,5 δισ. ευρώ και ρώτησε τον κ.Αθανασόπουλο πώς πιστεύει ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα.
«Σε πρώτη φάση θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα εντός του αυτού του έτους. Τους τελευταίους μήνες έχουμε καταβάλει σκληρή προσπέθεια. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουμε εισπράξει από ιδιωτικοποιήσεις 2,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το Πάσχα θέλουμε να έχουμε πετύχει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, έξι ακίνητα στο εξωτερικό και ενός στη Ρόδο», απάντησε ο κ.Αθανασόπουλος.

Ερωτηθείς από πού αντλεί αυτήν την αισιοδοξία, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ την απέδωσε στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα. Σχετικά με τις αναφορές της αντιπολίτευσης περί «ξεπουλήματος της χώρας», ο κ.Αθανασόπουλος έκανε λόγο για «λάθος λόγια». Με τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας δε έρχονται μόνο έσοδα. Το κράτος προσελκύει επενδυτές, μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να επέλθει η ανάπτυξη. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό. Σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερο, αν η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κατά τη δεκαετία του '90, όταν η κατάσταση στη χώρα ήταν πιο ευνοϊκή. Αλλά τότε δεν υπήρχε η θέληση για κάτι τέτοιο. Είναι ατυχές το ότι η χώρα πρέπει να το κάνει σε αυτη τη δύσκολη χρονική περίοδο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα δεν πρέπει να το πράξει κανείς τώρα, αυτό που έπρεπε να γίνει στις καλές εποχές. Τώρα αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό, να έχουμε επενδύσεις και να προσελκύσουμε ξένο κεφάλαιο», συνέχισε. Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα πουλά νησιά της, ο κ.Αθανασόπουλος ήταν κατηγορηματικά αρνητικός. «Το κράτος δεν πρόκειται να πουλήσει νησιά. Για το μόνο που μπορούμε να μιλήσουμε είναι μία μακροχρόνια μίσθωση και αυτό για συγκεκριμένες περιοχές. Αναφορικά με το πώς βλέπουν οι Έλληνες τις ιδιωτικοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι κατά την άποψή του δεν είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Απλώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα, το οποίο μπορεί να τις κάνει πραγματικότητα και κατέληξε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. .ethnos.gr 28/2/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin