Thursday, February 14, 2013

Τιτλοποιήσεις εσόδων από αποκρατικοποιήσεις προαναγγέλλει ο Στουρνάρας

Διπλό όφελος «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών.....
Να... προπωλήσει κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητα, πριν καν τα αποκρατικοποιήσει, ώστε να προεισπράξει έσοδα που θα μειώσουν άμεσα το δημόσιο χρέος, σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Price Waterhouse Coopers.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η αρχή θα γίνει για τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, ύψους 11,3 δισ. ευρώ.



Στην παρούσα φάση τα περιουσιακά στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι τα ακίνητα του Δημοσίου. Στη συνέχεια ο Γιαννης Στουρνάρας θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τη μέθοδο αυτή για την εξόφληση και άλλων χρεών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το όφελος από τη διαδικασία αυτή θα είναι διπλό: «Πρώτον, θα μειώνεται το χρέος και θα μπορεί να διασφαλίζεται η ταμειακή ρευστότητα του Δημοσίου, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον, θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων».

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ενέχει και κινδύνους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί μεν να εισπράξει «ζεστό» χρήμα, υποθηκεύοντας δημόσιες επιχειρήσεις και ακίνητα, τα οποία όμως είναι αμφίβολο εάν τελικά θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εισπραχθούν τα έσοδα με τα οποία θα αποπληρωθούν οι τίτλοι.

Η εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών έχει δείξει ότι τα εμπόδια ήταν πολλά, καθώς η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων δεν μπορεί να θεωρείται πάντα δεδομένη.

Τα πρώτα κρατικά ακίνητα που σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν άμεσα είναι έξι προξενικά κτίρια της χώρας στο εξωτερικό και η έκταση Αφάντου Ρόδου.

Φέτος πάντως αναμένονται να ολοκληρωθούν αποκρατικοποιήσεις, που θα συνεισφέρουν έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ με άμεσες προτεραιότητες τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Κωστής Πλάντζος
.protothema.gr
14/2/13

1 comment:

  1. Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην κλειστή συζήτηση με τους Διευθύνοντες Συμβούλους και τα μέλη της Διοίκησης των μεγαλύτερων Εταιρειών και Οργανισμών της ελληνικής Αγοράς, στο πλαίσιο της 16ης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της Price Waterhouse Coopers......

    Ο ιδιωτικός τομέας είναι το βασικό πεδίο, στο οποίο πρέπει να δώσουμε την μάχη της ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο ρόλος των μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την προσπάθεια, αναμένεται να είναι εξαιρετικά σημαντικός.

    Οι εταιρείες που εκπροσωπείτε, καλούνται να γίνουν οι πρωτοπόροι στον αγώνα δρόμου, για την επάνοδο σε τροχιά της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας.

    Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα συμπεράσματα της έρευνας και κατανοώ τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν.

    Το κράτος αίρει σήμερα όλες τις στρεβλώσεις, που λειτούργησαν χρόνια τώρα και έπληξαν το υγιές κομμάτι της επιχειρηματικότητας.
    Ένα φιλικό προς την ανάπτυξη θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και η διασφάλιση του ανταγωνισμού είναι τα στοιχεία της νέας αντίληψης περί κρατικής παρέμβασης στην ιδιωτική οικονομία.
    Ταυτόχρονα, αναθεωρούμε την πάγια αντίληψη ότι οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται κυρίως στο δημόσιο τομέα.
    Το βασικό ζητούμενο πλέον είναι η αύξηση της απασχόλησης να έχει ως πεδίο αναφοράς σχεδόν αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα.

    Η Ελλάδα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη μόνο με τις δικές της κακοδαιμονίες.
    Η συνεχής και πολυμερής διαπραγμάτευση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει καταλήξει ακόμα στις δραστικές εκείνες αποφάσεις, που θα επαναφέρουν την Ευρώπη στην πρωτοπορία του Παγκόσμιου Οικονομικού Συστήματος.

    Επιπλέον, στην παγκόσμια οικονομία πραγματοποιούνται τεκτονικού μεγέθους μεταβολές, με σημαντικότερες ίσως την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα και σε άλλες χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν τα ευρωπαϊκά και εθνικά τεκταινόμενα. Η αμφιβολία για την εύθραυστη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας είναι υπαρκτή παρόλο που απομακρυνόμαστε χρονικά από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

    Η νέα κατάσταση που δημιουργείται, διαμορφώνεται σε συνθήκες πολύ πιο ανταγωνιστικές και απαιτητικές. Είναι ένας κόσμος που η παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα έχει τους ραγδαίους ρυθμούς του παρελθόντος. Η διασφάλιση και η βελτίωση της θέσης κάθε οικονομίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι θα γίνει σε ένα πλαίσιο, όπου ο διεθνής ανταγωνισμός δεν θα εκτονώνεται μέσα από το άνοιγμα νέων μαζικών αγορών.
    Η Ελλάδα στη διαδικασία αυτή έχει κάνει αρκετά.
    Καταφέραμε με αποφασιστικότητα να εξασφαλίσουμε την πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον. Ελαχιστοποιήσαμε τον κίνδυνο της εξόδου από το Ευρώ. Αλλά δεν εφησυχάζουμε.
    Τώρα πρέπει να κάνουμε όλες τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη πορεία μας και θα μας επιτρέψουν να κάνουμε άλμα μπροστά.
    Η ελληνική οικονομία ισορροπεί ξανά.
    Αυτό είναι το βασικό μήνυμα, που θα ήθελα να μεταφέρω απόψε προς εσάς.

    Ειδικότερα:.............http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/6e284b33-9141-4703-8d44-d464db6000cb

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin