Wednesday, February 13, 2013

Θεαματική κατάρρευση πάγων στην Παταγονία

Στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή βρέθηκε ένας ερασιτέχνης φωτογράφος, ο οποίος κατέγραψε την εντυπωσιακή κατάρρευση τμήματος ενός παγετώνα στην Παταγονία με τη φωτογραφική του μηχανή. Δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας μαγνητοσκόπησε το συμβάν με το κινητό του τηλέφωνο και ανάρτησε το βίντεο στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης της NASA, ο Πέριτο Μορένο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Παταγονίας, του νοτιότερου άκρου της Νοτίου Αμερικής, καλύπτοντας έκταση 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Είναι επίσης ο ένας από τους μόλις 3 παγετώνες της περιοχής που αναπτύσσονται και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Ο συγκεκριμένος έχει την ιδιότητα, καθώς κινείται, να σχηματίζει ένα φυσικό φράγμα που «κόβει» στα δύο τη λίμνη Αρχεντίνο αποτρέποντας τη μεταφορά νερού από το ένα τμήμα στο άλλο.
Η φωτογραφία του Κρίστιαν Γκρόσο και το βίντεο δείχνουν τη στιγμή της κατάρρευσης του φράγματος, στις 19 Ιανουαρίου, παρουσία 20-30 ατόμων, τα οποία δεν βρίσκονταν τόσο κοντά ώστε να κινδυνεύσουν.
Οι ειδικοί του παρατηρητηρίου επισημαίνουν ότι, αν και οπωσδήποτε θεαματική, η κατάρρευση δεν είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν παρατηρηθεί. Κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια, η στάθμη των υδάτων του νοτίου τμήματος της λίμνης, το οποίο αποκόπτεται από το φυσικό φράγμα, ανεβαίνει ακόμη και κατά 30 μέτρα (σε σχέση με την υπόλοιπη λίμνη).
Η πίεση είναι τέτοια που το φράγμα διαλύεται για να σχηματιστεί και πάλι από τον παγετώνα. Οι τελευταίες μεγάλες καταρρεύσεις του αναφέρθηκαν το 2012 και το 2008.
http://www.naftemporiki.gr/story/610312
12/2/13 
----------------------
 La ruptura del puente que une la bahía con el Glaciar se produjo con un tiempo agradable en El Calafate (declared national capital of the glaciers)
Las temperaturas rondaron los 21º y los 27º durante el día y los 5º y 10º por las noches.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin