Thursday, February 07, 2013

Η Ευρωβουλή εναντίον της λαθροθηρίας απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων

Την ανάγκη να ηγηθεί η ΕΕ της καταπολέμησης της παγκόσμιας λαθροθηρίας των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων, επεσήμαναν χθες (6 Φεβρουαρίου) σε ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές.
Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν σε σχετικό ψήφισμα ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τερματισμό της λαθροθηρίας ελεφάντων και ρινόκερων και ζήτησε να δοθεί τέλος στην πρακτική της «μυστικής ψηφοφορίας» στο πλαίσιο της Σύμβασης  για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES).

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης ότι διάφορα είδη καρχαρία θα πρέπει να ενταχθούν στην λίστα των ζώων που απειλούνται από εξαφάνιση ενώ ζητούν και την ένταξη των πολικών αρκούδων σε υψηλότερη κατηγορία προστασίας της CITES.
Τέλος στις μυστικές ψηφοφορίες
Το ψήφισμα καλεί επίσης τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της υπερεκμετάλλευσης της χλωρίδας και της πανίδας, ενώ προτείνει και την ανανέωση της χρηματοδοτικής δέσμευσης της ΕΕ για την Παρακολούθηση της Παράνομης Θήρας Ελεφάντων.
Ωστόσο ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ζήτημα της μυστικής ψηφοφορίας στο πλαίσιο της CITES για την έγκριση ή μη των τελικών ψηφισμάτων. Η Ευρωβουλή ζητά για ακόμη μία φορά την κατάργηση της μυστικής ψηφοφορίας στην CITES καθώς και την εισαγωγή διάταξης για την «σύγκρουση συμφερόντων» προκειμένου να εξασφαλιστεί διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να αποφευχθούν «παζαρέματα» του παρελθόντος.

Oρόσημα

  • 3-14 Μαρτίου: Συνάντηση των συμβαλλομένων μερών της CITES στην Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης. 

Απόψεις

«Το εμπόριο άγριων ζώων είναι, διεθνώς, το 5ο μεγαλύτερο οργανωμένο κύκλωμα λαθρεμπορίου, με τζίρο 10 δις δολάρια ετησίως . Πρόκειται για έγκλημα, άμεσα συνδεδεμένο με άλλες παράνομες δραστηριότητες, ξέπλυμα χρημάτων και διαφθορά. Δεν αφορά μόνο τα ζώα που σκοτώνονται και το φυσικό περιβάλλον. Στα θύματά του περιλαμβάνονται ανθρώπινες ζωές καθώς και η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των χωρών προέλευσης. Για το λόγο αυτό το WWF θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό και θετικό το ψήφισμα των ευρωβουλευτών», σχολίασε στην EurActiv.gr η Παναγιώτα Μαραγκού, υπεύθυνη επιστημονικής τεκμηρίωσης και υποστήριξης του WWF Ελλάδος.
EurActiv.gr 
  
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin