Thursday, February 14, 2013

Η Λευκωσία απέρριψε πρόταση του Ντουμπάι για το φυσικό αέριο .....ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.....

Σοβαρά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που οδήγησαν την κυπριακή κυβέρνηση να μην αποδεχθεί πρόταση για προπώληση του φυσικού αερίου του Οικόπεδου 12 προκαλεί η χθεσινή αποκάλυψη ότι υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση και μάλιστα από το μεγάλο επενδυτικό ταμείο του Ντουμπάι.

Μια επενδυτική πρόταση η οποία απορρίφθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και ενώ η Κύπρος εκλιπαρεί την τρόικα για να υπογράψει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση των σχεδόν 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.



Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα», η Royal Investment Bank του Ντουμπάι είχε απευθυνθεί από τις 23 Ιανουαρίου προς τον Κύπριο υπουργό Εμπορίου Ν. Συλικιώτη και τον πρόεδρο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) Κ. Ελληνα, με την οποία εξέφραζε το ενδιαφέρον για την προαγορά των κοιτασμάτων του Οικόπεδου 12.

Η επιστολή ανέφερε ότι το επενδυτικό ταμείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο Οικόπεδο και ενδιαφέρεται για την εκ των προτέρων αγορά φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12, ασχέτως του χρόνου εξόρυξης. Στην επιστολή αναφέρεται ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για τον καθορισμό της ποσότητας την οποία ενδιαφέρεται να πουλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, την τιμή και το θέμα της κυριαρχίας.

Στην επιστολή, που έχει ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2013, η κυπριακή απάντηση ήταν αρνητική, καθώς ο κ. Ελληνας στην επιστολή του μόλις έξι ημέρες αργότερα ευχαριστεί το Ταμείο για το ενδιαφέρον, αλλά δηλώνει ότι στο παρόν στάδιο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εκ των προτέρων πώλησης του φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12.

Ερωτηματικά
Τα ερωτηματικά είναι πολλά καθώς, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, διαπιστώνεται ότι πιθανότατα δεν εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπήρχαν για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων που θα κράταγαν την Κύπρο μακριά από το Μνημόνιο, το οποίο τελικά απειλεί όχι μόνο το επίπεδο ζωής των Κυπρίων αλλά και τα ίδια τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου.

Από το καλοκαίρι είχαν διατυπωθεί προτάσεις για τη διερεύνηση των προθέσεων μεγάλων επενδυτικών ταμείων για να επενδύσουν στο φυσικό αέριο της Κύπρου, εξασφαλίζοντας έτσι τα κεφάλαια που είναι αναγκαία για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, χωρίς όμως να αναληφθεί καμιά επίσημη πρωτοβουλία.

Η απόφαση της Royal Investment Bank του Ντουμπάι να εκδηλώσει τώρα το ενδιαφέρον της για προαγορά των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, μπορεί μεν να γίνεται την ύστατη στιγμή, αλλά επιβεβαιώνει ότι υπήρχε έντονο διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο όμως δεν φρόντισε να εξαντλήσει η κυβέρνηση Χριστόφια πριν αφήσει την Κύπρο να παραδοθεί στο Μνημόνιο.--

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
.ethnos.gr

14/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin