Monday, February 04, 2013

Χαλκιδική: Στην Ευρωπαϊκή επιτροπή τα beach bar του Αγίου Μάμα

Εξηγήσεις αναμένεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα beach bar που λειτουργούν εντός του υγροτόπου του Αγίου Μάμα, στη Χαλκιδική μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 25 beach bar-εκ των οποίων 10 εντός του δικτύου NATURA– λειτουργούν στην περιοχή χωρίς σχετική άδεια και με δραστηριότητες που υποβαθμίζουν το οικοσύστημα, καταστρέφουν τη βλάστηση και τις θέσεις φωλεοποίησης προστατευόμενων ειδών πτηνών. 

Σημειώνεται ότι ο υγρότοπος του Αγίου Μάμα έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με βάση τόσο την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους όσο και την Οδηγία 2009/147/ΕΚ για τα πτηνά. Όπως αναφέρει μάλιστα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Potočnik, η περιοχή υπόκειται στις διατάξεις προστασίας και διαχείρισης του άρθρου 6 της Οδηγίας για τους οικοτόπους, επιβάλλοντας τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές για να αποφευχθεί τόσο η υποβάθμισή της όσο και για να εξασφαλιστεί ότι τυχόν νέα σχέδια ή έργα αξιολογούνται ορθά και εγκρίνονται μόνον εάν δεν επηρεάζουν την ακεραιότητά της.

Στην ερώτησή του προς το ευρωκοινοβούλιο για το θέμα ο Νίκος Χρυσόγελος τονίζει μεταξύ άλλων: «Με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και εν γνώσει του ΥΠΕΚΑ παρατηρούνται πλήθος παρεμβάσεων και δραστηριοτήτων στον υγρότοπο του Αγ. Μάμα, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, που έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του οικοσυστήματος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ανταποκριθεί στο πλήθος των καταγγελιών που δέχονται εδώ και πολλά χρόνια από περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες Παρ’ όλη μάλιστα την καταστροφή που συντελείται ουδέποτε το ελληνικό δημόσιο έκανε χρήση του δικαιώματος του για άρση της παραχώρησης της εκμετάλλευσης του αιγιαλού από το Δήμο Ν. Προποντίδας, ως όφειλε προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή. Θα πρέπει κάποτε να σταματήσει να επικρατεί η αντίληψη ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη. Ειδικά οι προστατευόμενες περιοχές θα έπρεπε να αποτελούν πόλο έλξης αλλά με κανόνες και σεβασμού της σημασίας και του ρόλου τους, σε ένα μοντέλο τουρισμού που σέβεται το περιβάλλον και δεν περιορίζεται στο τρίπτυχο ήλιος-θάλασσα-ξαπλώστρα!».
.agelioforos.gr
4/3/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin