Friday, January 04, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Στην ΚΡΕΤΥΚ οι διαπραγματεύσεις με Noble

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Αποκλείστηκε η συμμετοχή της κυβερνητικής ομάδας υπό τον Σόλωνα Κασίνη

Στο ΔΣ της ΚΡΕΤΥΚ παραδίδει η Κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με τη Noble Energy. Αυτήν την απόφαση έλαβε στην τελευταία συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, αποκλείοντας πλέον τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις της κυβερνητικής διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον Σόλωνα Κασίνη, στην οποία συμμετείχαν το Γενικό Λογιστήριο και η Νομική Υπηρεσία.

Η απόφαση προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Νόμο που ψήφισε η Βουλή για τις διαδικασίες διορισμού των μελών του ΔΣ της ΚΡΕΤΥΚ, με την οποία η Κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει με Κανονισμούς, τους οποίους θα εγκρίνει και η Βουλή, τα κριτήρια και τα προσόντα των μελών του ΔΣ της εταιρείας κατά την προκήρυξη της πλήρωσης θέσεων.

Ήδη, έχουν ενημερωθεί σχετικά ο Σόλων Κασίνης και ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.
Στην ανακοίνωση για την απόφαση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης.
Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, η ΚΡΕΤΥΚ «αναλαμβάνει, ως η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων, όλα εκείνα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το θέμα των υδρογονανθράκων, στη βάση του νόμου που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και πάντοτε με βάση τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος».

Για εκτροπή μιλά ο ΔΗΣΥ
Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος, με σχετική ανακοίνωση, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την απόφαση της Κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για εκτροπή στο θέμα της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου, προειδοποιώντας ότι διαδικασίες που δεν διακρίνονται από διαφάνεια, στερούνται οιασδήποτε νομιμότητας.

«Μετά τις πληροφορίες, τα δημοσιεύματα και την επιβεβαίωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αποσύρει την κυβερνητική ομάδα των τεχνοκρατών από τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Noble για τον χερσαίο σταθμό υγροποίησης του φυσικού αερίου και να τις αναθέσει στην ΚΡΕΤΥΚ, η οποία αμφισβητείται βάσει του νόμου που ενέκρινε η Βουλή, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη νέα εκτροπή, η οποία σημειώνεται στο νευραλγικό ζήτημα της αξιοποίησης του τόσο σημαντικού φυσικού πλούτου της Δημοκρατίας», σημειώνει ο ΔΗΣΥ, για να προσθέσει:
«Θεωρούμε ότι αυτό το κράτος, ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκεται σε αυτήν τη δεινή οικονομική κατάσταση, έχει ανάγκη να προστατεύσει όσο ποτέ άλλοτε τη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού αερίου με αυστηρό σεβασμό στη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στην κάθε απόφαση και ενέργειά του. Η απερχόμενη Κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει τις μεγάλες προσδοκίες που τρέφει ο κυπριακός λαός από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου και, κατά συνέπεια, οφείλει να ακολουθήσει πειστικές και αξιόπιστες διαδικασίες, οι οποίες να εμπνέουν την εμπιστοσύνη των πολιτών που αυτόν τον καιρό καλούνται να επωμιστούν τα δυσβάσταχτα βάρη της άστοχης διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών μας. Όλες ανεξαίρετα τις διαδικασίες θα πρέπει να τις διακρίνει η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα και η πιστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων».
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταλήγει ότι «οποιεσδήποτε διαδικασίες για οποιοδήποτε θέμα που αφορά δημόσιες προσφορές δεν διακρίνονται από τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και τη χρηστή διαχείριση, στερούνται νομιμότητας». 
.sigmalive.com
4/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin