Sunday, January 06, 2013

ΚΥΠΡΟΣ/Υπ. Εμπορίου:"Βάσει σχεδιασμών ο τερματικός"

H Κύπρος πρέπει να συνεχίσει να προχωρεί με την υλοποίηση ολόκληρου του σχεδιασμού για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, νεοκλής Συλικιώτης.
Θα πρέπει, επεσήμανε ο κ. Συλικιώτης,  να στηριχτούμε στις συμμαχίες που χτίστηκαν με τις χώρες της περιοχής, αλλά και να ολοκληρώσουμε τα έργα που είναι αναγκαία για να δημιουργηθεί ο διάδρομος φυσικού αερίου, για τροφοδοσία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε δηλώσεις, μετά από τον Καθαγιασμό των Υδάτων στη Λευκωσία, ο κ. Συλικιώτης είπε πως «τους τελευταίους μήνες έχει τεθεί επί τάπητος αυτό το ζήτημα του νοτιοανατολικού διαδρόμου φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», υπενθυμίζοντας ότι στις 13 Δεκεμβρίου του 2012, στη συνάντηση στην Κύπρο της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής, ο Επίτροπος της ΕΕ αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, για την τροφοδοσία της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το ότι υπάρχει μια φθίνουσα παροχή ενεργειακών πηγών από τη βόρεια θάλασσα».


Πρέπει, είπε, εμείς να συνεχίσουμε σε αυτό. «Να πούμε ότι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα έργα στην ΕΕ  και έχουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ, για την υλοποίηση αυτών των έργων και την χρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ. Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχουν και άλλοι διάδρομοι προς την ΕΕ. Εμείς δεν βλέπουμε ότι τα κοιτάσματα που έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σε ανταγωνισμό με οποιαδήποτε άλλα κοιτάσματα».
Εξάλλου, ανέφερε πως η παροχή προς την ΕΕ πρέπει να γίνεται μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα η ΕΕ εισάγει μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου και εμείς μέσα από την ανάπτυξη των δικών μας κοιτασμάτων θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις από τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας ότι θα γίνει συνεργασία με το Κατάρ για τη δημιουργία αγωγών και διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ο κ. Συλικιώτης είπε: «Δεν υπάρχει κάτι το οποίο εμείς μπορούμε να σχολιάσουμε σε σχέση με το τι σχεδιάζει η Τουρκία. Αυτό που εμείς θέλουμε να επαναλάβουμε είναι ότι εμείς ασκώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα υλοποιήσουμε όλους σχεδιασμούς που έχουμε σχεδιάσει».
Επίσης, είπε πως με το Κατάρ η Τουρκία έχει πάρα πολύ στενές σχέσεις, σημειώνοντας ότι πρόσφατα επισκέφθηκαν το Κατάρ λεγόμενοι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους. «Έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Τουρκία», είπε, «και εμείς ως ένα κράτος μέλος τα τελευταία χρόνια έχουμε κτίσει συνεργασία με πολλές χώρες, και τις χώρες του περσικού κόλπου και τις χώρες της περιοχής μας».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «το Κατάρ είναι ένας από τους μεγάλους τροφοδότες υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ», προσθέτοντας πως «ήδη είναι γνωστό πως το Κατάρ διαθέτει μεγάλα αποθέματα, άρα θα συνεχιστούν οι  σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αξιοποιείται το ότι είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και κράτος που αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα επικοινωνίας της ΕΕ με την Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο.  
.sigmalive.com
6/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin