Saturday, January 05, 2013

Σύστημα τηλεθέρμανσης στο δήμο Κομοτηνής στα πρότυπα της Κοζάνης

Τηλεθέρμανση για το δήμο σημαίνει αξιοποίηση
του ζεστού νερού από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, καθώς χρησιμοποιεί τεράστιες
ποσότητες από το φράγμα της Γρατινής για να κρυώσει τους στροβίλους της

Ο Γιώργος Πετρίδης επισκέφτηκε πρόσφατα το δήμο Κοζάνης όπου είχε την ευκαιρία να δει
από κοντά πως λειτουργεί το σύστημα τηλεθέρμανσης. (X) 

Τηλεθέρμανση ορίζεται η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. Είναι δηλαδή η θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς.
Η θέρμανση του νερού γίνεται με την καύση αερίου, πετρελαίου ή γαιανθράκων (λιγνιτών) σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας και συμπληρωματικά θερμικής ή αντίστροφα. Η θερμότητα, η οποία απαιτείται για τη θέρμανση του νερού της τηλεθέρμανσης, προέρχεται από τον ατμό που χρησιμοποιείται στο εργοστάσιο και ειδικότερα από το τέλος της διαδικασίας. Ο ατμός έχει μια θερμοκρασία 120οC-140οC. Με τον θερμό αυτό ατμό θερμαίνεται το νερό που χρησιμοποιείται στην τηλεθέρμανση, περνώντας οι σωλήνες, με τους οποίους μεταφέρεται, δίπλα από τον ατμό - δηλαδή σε έναν εναλλάκτη θερμότητας. Στην αρχή της παροχής, το νερό έχει θερμοκρασία 100οC και στην επιστροφή 20ο - 40οC. H πρώτη μικρού μεγέθους εγκατάσταση Τ/Θ στην Ελλάδα ξεκίνησε στην Πτολεμαΐδα το 1960, θερμαίνοντας τον οικισμό της ΔΕΗ στο Προάστιο Εορδαίας από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Σήμερα εγκαταστάσεις Τ/Θ διαθέτουν οι πόλεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμύνταιου, Φιλώτα και Μεγαλόπολης που αξιοποιούν το θερμικό φορτίο των γειτονικών θερμοηλεκτρικών σταθμών.



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΤΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ



Στο δίκτυο αυτό της τηλεθέρμανσης επιδιώκει να μπει και ο δήμος Κομοτηνής αξιοποιώντας την παρουσία του εργοστασίου της ΔΕΗ. Αυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό, μιλώντας στο «Χ», ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης. 



Ο κ. Πετρίδης επισκέφτηκε πρόσφατα το δήμο Κοζάνης όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πως λειτουργεί το σύστημα τηλεθέρμανσης και να έρθει σε επαφή με τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι του μίλησαν για τα οικονομικά οφέλη πέρα από τα περιβαλλοντικά, που θα προκύψουν με την εγκατάσταση της τηλεθέρμανσης στο δήμο Κομοτηνής. 



ΣΥΝΑΙΝΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ 



Τηλεθέρμανση για το δήμο σημαίνει αξιοποίηση του ζεστού νερού από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, καθώς χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού από το φράγμα της  Γρατινής για να κρυώσει τους στροβίλους της. Μέχρι σήμερα αυτό το νερό μένει αναξιοποίητο. Μάλιστα  η ΔΕΗ, δαπανά τεράστια ποσά προκειμένου να το κρυώσει και να το επαναχρησιμοποιήσει. Με το σύστημα της τηλεθέρμανσης το καυτό νερό θα διέρχεται από σωλήνες και θα ζεσταίνει όλη την πόλη. Για το σκοπό αυτό, η δημοτική αρχή ήρθε πριν από μερικούς μήνες σε επαφή με τη διοίκηση της ΔΕΗ  τοπικά και το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να συναντηθεί με τα κεντρικά στελέχη της. « Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με το εργοστάσιο, έχουμε δει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και βλέπουμε ότι το νερό αυτό επαρκεί όχι μόνο για τα δημόσια κτίρια αλλά συνολικά για την πόλη της Κομοτηνής. Εφόσον ολοκληρωθεί και ξεκινήσει θα είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο για τους συμπολίτες μας ειδικά εφόσον τα πράγματα είναι δυσάρεστα όσον αφορά στην τιμή του πετρελαίου και στην οικονομία γενικά», δήλωσε ο κ. Πετρίδης. 



ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ 



Το έργο φυσικά δε μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά θα περάσουν χρόνια ώστε να θερμανθεί μέσω της τηλεθέρμανσης και το τελευταίο σπίτι της Κομοτηνής. Είναι ενδεικτικό ότι στην Κοζάνη, πόλη που είναι πλήρως συνδεδεμένη με το σύστημα της τηλεθέρμανσης, πέρασαν περίπου 20 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου. Το 1989 ξεκίνησε το έργο, το 1995 άρχισε να ζεσταίνεται το πρώτο σπίτι και πριν από τρία χρόνια, συνδέθηκε και η τελευταία κατοικία στο σύστημα της τηλεθέρμανσης. «Είναι ένα τεράστιο έργο, θέλει ένα πολύ καλό σχεδιασμό και προσπάθεια ετών προκειμένου να αποδώσει. Η ΔΕΗ τοπικά συναινεί,  έχει φύγει η σχετική αλληλογραφία προς τα κεντρικά και εντός του επόμενου διαστήματος θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τα κεντρικά της ΔΕΗ πλέον, ώστε να αρχίσουμε να κινούμε τις διαδικασίες. Είχα επισκεφτεί τη Κοζάνη και είδα πως λειτουργεί η τηλεθέρμανση εδώ και χρόνια. Πραγματικά το ξενοδοχείο που έμεινα για ένα βράδυ ήταν με ανοιχτά παράθυρα.  



Είναι μεγάλο έργο, θέλει χρόνια, ευτυχώς υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Λόγω της φύσης του έργου οι πηγές χρηματοδότησης, μπορεί να είναι συμπληρωματικές. Είναι ένα έργο που ανατροφοδοτείται γιατί αν και είναι φθηνή η ζέστη δεν είναι δωρεάν».  



Δήμος Μπακιρτζάκης 
5/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin