Wednesday, January 02, 2013

Σήμα κινδύνου από τον Ιατρικό Σύλλογο για την αιθαλομίχλη από τα τζάκια

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, λέγοντας ότι αυτή η φθηνή λύση στη θέρμανση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων. Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι το Μαρούσι και το Κορωπί, όπου διαπιστώθηκε αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων 18 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μιλιγκραμ ανά κυβικό μέτρο αέρα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αναφέρει ότι το φαινόμενο έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις και θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών που κινδυνεύουν από ασθένειες όπως άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες και αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, ενώ παράλληλα η παράνομη υλοτόμηση ακόμα και δασών προμηνύει τον αφανισμό ζωτικής πηγής οξυγόνου και οικολογικής ισορροπίας στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.

Όπως εξηγεί η επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία ανθρώπινου οργανισμού έχει να κάνει με τη διάμετρο τους και είναι εισπνεύσιμα επισημαίνοντας πως εκείνα με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη.
«Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπευστικων προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες (...) δημιουργούν μικροθρομβώσεις και συχνά πυροδοτούν στεφανιαία νόσο και ΑΕΕ, ή σε οξείες καταστάσεις έως και πνευμονικό οίδημα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.
Καταλήγοντας ο ΙΣΑ ζητά « να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία που θα μπορέσει να διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και να προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες.»
2/1/13
---------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin