Monday, January 28, 2013

Οι πόλεις επηρεάζουν τον καιρό χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Ερευνα αμερικανικών πανεπιστημίων
 
Η θερμότητα που παράγεται από τις καθημερινές δραστηριότητες στις μεγαλουπόλεις  - από τις υψικαμίνους, τα κτήρια ή τα εκατομμύρια αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων – δεν επηρεάζουν μόνο τις ίδιες και τους κατοίκους τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης, η αποβαλλόμενη θερμότητα από τις μητροπολιτικές περιοχές της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις υψηλότερες θερμοκρασίες που κατεγράφησαν σε τοποθεσίες, ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Οι ερευνητές, από τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια και ιδρύματα, ξεκαθαρίζουν ότι το φαινόμενο που περιγράφουν είναι διαφορετικό από τη λεγόμενη «αστική θερμική νησίδα», στην οποία η θερμότητα «απορροφάται» από κτήρια, δρόμους και πεζοδρόμια, καθιστώντας θερμότερη την πόλη και τις γύρω περιοχές.
Σε αυτήν την περίπτωση, η αποβαλλόμενη θερμότητα από την καύση ορυκτών καυσίμων φαίνεται πως επηρεάζει την κυκλοφορία του αέρα και στη συνέχεια διαχέεται μέσω των ωκεάνιων ρευμάτων και των ρευμάτων αέρα, συμπεριλαμβανομένων των αεροχειμάρρων που παρατηρούνται σε μεγάλα υψόμετρα.
«Η καύση ορυκτών καυσίμων δεν εκπέμπει μόνο αέρια του θερμοκηπίου, αλλά επηρεάζει άμεσα και τις θερμοκρασίες, εξαιτίας της θερμότητας που απελευθερώνεται από πηγές όπως τα κτήρια και τα αυτοκίνητα», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο Άισουε Χου από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών, ένας από τους συντάκτες της δημοσίευσης στο Nature Climate Change.
Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές, οι επιπτώσεις του φαινομένου αυτού σε παγκόσμια κλίμακα είναι αμελητέες, καθώς έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 0,01 βαθμούς Κελσίου. Σε κάποιες περιοχές, στις βόρειες ΗΠΑ, στον Καναδά ή στη βόρειο Ασία, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η αποβαλλόμενη θερμότητα μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία κατά 1 βαθμό.
Το ίδιο φαινόμενο, αναφέρουν, προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας σε περιοχές της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, λόγω της επιρροής που ασκεί η θερμότητα των μεγαλουπόλεων στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι παρατηρήσεις τους θα μπορούσαν να εξηγήσουν εν μέρει γιατί οι χειμερινές θερμοκρασίες σε κάποιες τοποθεσίες είναι υψηλότερες σε σχέση με τις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων. Επιπλέον, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη σε ενδεχόμενη αναβάθμιση των μοντέλων αυτών.
«Παρατηρούμε αυτήν την παγκόσμια υπερθέρμανση των περιοχών που βρίσκονται σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη εδώ και 50 χρόνια», δήλωσε στο Reuters ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Γκουανγκ Ζανγκ, από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Scripps, στο Σαν Ντιέγκο. «Τα υπολογιστικά μοντέλα, όμως, δεν έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να εξηγήσουν το σύνολο της υπερθέρμανσης που έχει παρατηρηθεί.»
.naftemporiki.gr
28/01/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin