Tuesday, January 01, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Γέμισαν τα φράγματα...η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης έχει ανασταλεί προσωρινά.

Ρεκόρ εισροής νερού καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβρη
Ο Δεκέμβριος ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών σε ό,τι αφορά την εισροή νερού στα φράγματα

Ιδιαίτερα ευεργετικές ήταν οι βροχοπτώσεις του χρόνου που μας πέρασε για τους υπόγειους υδροφορείς, τη γεωργία, κτηνοτροφία και γενικότερα τη χλωρίδα και πανίδα της Κύπρου. Η ποσότητα του νερού που συγκεντρώθηκε στα φράγματα από τις βροχοπτώσεις, ειδικά των τελευταίων δύο ετών, δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι τα χρόνια της ανομβρίας πέρασαν, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση ενδεχομένως να ανατραπεί στο προσεχές μέλλον.


Σήμερα, τα έξι από τα 18 φράγματα έχουν υπερχειλίσει, με τη συνολική πληρότητα όλων μαζί να αγγίζει το 84,8%, γεγονός που αποδίδεται στα υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων, αλλά και στα αποθέματα που υπήρχαν από την επίσης καλή χρονιά 2011. Τα υπερχειλισμένα φράγματα είναι αυτά του Ασπρόκρεμμου (ΦΩΤΟΓ.) (το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο), της Ευρέτου, Κανναβιού, Αργάκας, Πομού και Καλοπαναγιώτη. Εκτιμάται, επίσης, ότι μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου θα υπερχειλίσει και το φράγμα του Κούρη, που είναι το μεγαλύτερο της Κύπρου. Η χωρητικότητά του ανέρχεται στα 115,000 ε.κ.μ. και η πληρότητά του, αυτή τη στιγμή, είναι στο 86,8%.
Ο καλύτερος Δεκέμβρης
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πρώτος Τεχνικός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Ρουσής Φέδρος, ο φετινός Δεκέμβριος ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών, σπάζοντας το ρεκόρ εισροής νερού στα φράγματα. Συγκεκριμένα η συνολική εισροή νερού κατά το 2012 ανήλθε στα 50,407 ε.κ.μ, ενώ τον αντίστοιχο Δεκέμβριο του 2011 δεν ξεπέρασε τα 5.769 ε.κ.μ.

«Σπάσαμε ρεκόρ, μακάρι οι βροχές να συνεχίσουν να πέφτουν και το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Φέδρος Ρουσής, για να προσθέσει: «Το σημαντικό είναι ότι έχουμε αρκετά αποθέματα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε. Οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν την εξοικονόμηση νερού, γιατί οι ανομβρίες πηγαίνουν και έρχονται…Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο». Σημειώνεται ότι λόγω της πληρότητας των φραγμάτων σε συνδυασμό με την ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων του δημοσίου, η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης έχει ανασταλεί προσωρινά. 

.sigmalive.com/simerini
1/1/13
---
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin