Thursday, January 24, 2013

Κλείνουν περιβαλλοντικά πάρκα στη Ροδόπη που κατάντησαν χωματερές

ΑΡΧΙΣΕ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΕΞΟΔΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΖΒΟΖΗ.

Προορίζονταν για την εναπόθεση μπαζών, καθώς αυτά απαγορεύεται να απορρίπτονται στον μοναδικό αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ του νομού Ροδόπης.
Η ασυνειδησία και η κακή συνήθεια πολιτών να πετούν κάθε είδους απορρίμματα στα πάρκα είχε σαν αποτέλεσμα αυτά να καταστούν εστίες μόλυνσης
Δέκα περιβαλλοντικά πάρκα διαθέτει ο Δήμος Κομοτηνής, παραμετρικά της πόλης και σε οικισμούς, προκειμένου σε αυτά να γίνεται η εναπόθεση μπαζών, των άχρηστων υλικών από οικοδομικές και άλλους είδους συναφείς εργασίες. Καθώς αυτά απαγορεύεται να απορρίπτονται στον μοναδικό αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ του νομού Ροδόπης, έπρεπε να βρεθούν χώροι κατάλληλοι για την υποδοχή αυτών των υλικών. Δέκα τέτοια πάρκα λειτουργούν στα όρια του Δήμου, τα περισσότερα γύρω από την Κομοτηνή αλλά και χωριά, όπως Ροδίτης, Θρυλόριο, Ανθοχώρι και άλλου. Όμως η ασυνειδησία και η κακή συνήθεια συμπολιτών μας να πετούν κάθε είδους απορρίμματα στα πάρκα είχε σαν αποτέλεσμα αυτά να καταστούν εστίες μόλυνσης. Πολλάκις ο «Χ» είχε αναδείξει το θέμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα πάρκα, όπου συσσωρεύονταν τόνοι σκουπιδιών, πολλές φορές μάλιστα επικίνδυνων, όπως συσκευασίες φυτοφαρμακών, για τις οποίες σημειωτέον υπάρχουν ειδικοί κάδοι συλλογής διάσπαρτα στο νομό μας. 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΚΟΥΠΑ» ΣΕ 10 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Επιχείρηση καθαρισμού των πάρκων αυτών ανέλαβε ήδη από χθες η υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Κομοτηνής. Ένας εκσκαφέας και ένα φορτηγό βρέθηκαν νωρίς το πρωί στο πάρκο στην ανατολική έξοδο της πόλης, προχωρώντας στη συγκέντρωση των σκουπιδιών. Όλα τα περιβαλλοντικά πάρκα του Δήμου Κομοτηνής θα καθαριστούν, διαβεβαίωσε μιλώντας στο «Χ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Ζηλούδης, σημειώνοντας πως η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί σε Ανθοχώρι, Θρυλόριο, Ροδίτη και όλα τα χωριά που διαθέτουν περιβαλλοντικά πάρκα, 10 στο σύνολο τους. Αντίστοιχες ενέργειες έγιναν και για τον καθαρισμό της κοίτης του Βοζβόζη. Ειδικότερα για το περιβαλλοντικό πάρκο στην αν. έξοδο της Κομοτηνής, ο κ. Ζηλούδης έκανε γνωστό «θα κλειστεί με μπάρες ώστε να μην μπορούν να πετάνε άλλα σκουπίδια. Βέβαια στο Βοζβόζη δε μπορούμε να κάνουμε το ίδιο, γιατί κάπου πρέπει να πετάγονται τα μπάζα αλλά θα υπάρχει έλεγχος». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια καθαριότητας συνδράμει με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό και ο στρατός. 

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΜΠΑΖΩΝ

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος βρίσκεται στη διαδικασία ανεύρεσης εγκεκριμένων χώρων για την εναπόθεση μπάζων, αφού στο Δήμο Κομοτηνής ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση. Το σίγουρο είναι ότι οι ανοιχτοί κάδοι-χωματερές μπαζών θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Άλλωστε εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπει την εναλλακτική διαχείριση των προϊόντων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις. Βάσει της εγκυκλίου δημιουργείται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ώστε τα απόβλητα των ιδιωτικών και δημόσιων έργων να οδηγούνται στην ανακύκλωση και στην επανάχρηση. 

Η διαχείριση και αποκομιδή των μπάζων θα αποτελεί συστατικό στοιχείο της οικοδομικής άδειας. Αρμόδιος για την παρακολούθηση της εφαρμογής του νέου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης θα είναι ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων. Το ΥΠΕΚΑ έχει πραγματοποιήσει μελέτες από τις οποίες προκύπτει ότι 6,5 εκατομμύρια τόνοι τέτοιων υλικών απορρίπτονται κάθε χρόνο ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Η ανακύκλωση μπορεί να αρχίσει ακόμα και εντός του επόμενου έτους, αφού ιδιώτες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, η εγκύκλιος ορίζει ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014 θα είναι αναγκαστική για όλη τη χώρα. 

Δήμητρα Συμεωνίδου 
24/01/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin