Wednesday, January 16, 2013

ΥΠΕΚΑ: Δήλωση Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, για το ζήτημα των Αυθαιρέτων

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση σε δημοσιογράφους, για το ζήτημα των αυθαιρέτων :

«Δίνουμε περισσότερο χρόνο και καλύτερους οικονομικούς όρους στη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, για να διευκολύνουμε τη μετάβαση προς την οριστική λύση.

Θέλουμε αυτό να είναι και το τελευταίο βήμα πριν τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο που ετοιμάζει το Υπουργείο, για να ελεγχθεί οριστικά η κατάσταση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοσίου συμφέροντος

1 comment:

  1. «Μάχη» για τα αυθαίρετα.....ΤΟ ΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ».....

    Μάχη δόθηκε χθες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω από τη συνταγματικότητα της «τακτοποίησης των αυθαιρέτων» που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταβάλει τα προβλεπόμενα από τον νόμο αντίτιμα (πρόστιμα) ή πρόκειται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του ν. 4014/11 μέχρι 30-6-13, μετά τη νέα παράταση που δόθηκε.

    Τον ν. 4014/11 «σφυροκόπησαν» με σφοδρότητα ως αντισυνταγματικό οι νομικοί εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν κτιστεί νόμιμα και θίγονται από τις πολεοδομικές παραβάσεις, καθώς έθεσαν ζήτημα παραβίασης των αρχών του Συντάγματος για τον ορθολογικό σχεδιασμό, την ισότητα και το κράτος δικαίου, καταγγέλλοντας παράλληλα τη συνεχή εξυπηρέτηση από το κράτος του πελατειακού συστήματος που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες και προσβάλλει τους νομοταγείς πολίτες.

    Η εκπρόσωπος του Δημοσίου παραδέχθηκε ότι ο «νόμος Τρίτση» 1337/83 είχε θέσει «κόκκινες γραμμές» για τα αυθαίρετα πριν από 30 χρόνια, αλλά ζήτησε από την Ολομέλεια ΣτΕ να αλλάξει την αυστηρή νομολογία της για τα αυθαίρετα, γιατί η «τακτοποίηση» ενισχύει τώρα με το «πράσινο ταμείο» το περιβαλλοντικό ισοζύγιο (με έργα αποκατάστασης, εξασφάλισης κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.), προσπαθώντας παράλληλα να βοηθήσει και στην κάλυψη δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

    Εισήγηση
    Τη νομολογία του ΣτΕ ανέλυσε η εισηγητής της υπόθεσης, Σύμβουλος Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας τις αποφάσεις της τελευταίας 3ετίας που είχαν κρίνει ότι η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με τον ν. 1337/83 και ότι δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης για τα αυθαίρετα «νέας γενιάς», δηλαδή όσα κτίστηκαν μετά τις 31-1-83.

    Προδιαγράφοντας τον επιπλέον προβληματισμό που θα ακολουθήσει για τους επόμενους 2-3 μήνες η Ολομέλεια ΣτΕ για να κρίνει αν ο ν. 4014/11 θα καταρρεύσει ή όχι, η ανώτατη δικαστής ξεχώρισε το «σημείο - κλειδί» για την επικείμενη δικαστική κρίση και τις καταγγελλόμενες συνταγματικές παραβάσεις.

    Και εξήγησε ότι αυτό που θα κριθεί είναι τελικά «εάν η αντιμετώπιση της οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα σε συνδυασμό με τη γενικευμένη και διαχρονική μορφή που έχει λάβει η αυθαίρετη δόμηση μετά την πάροδο 30 ετών από τη θέσπιση του ν. 1337/83 και με την πρόβλεψη παρεμβάσεων πολεοδομικής εξισορρόπησης με διάθεση τμήματος των εσόδων, αποτελούν ή όχι εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την απόκλιση από τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας των πολιτών απέναντι στον νόμο. Και ακόμα αν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβάρυνση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, αλλά και τη διαφοροποίηση της πάγιας νομολογίας του ΣτΕ...

    Προσχήματα
    Οι πολέμιοι του νόμου για την «τακτοποίηση» χαρακτήρισαν προσχηματικά τα επιχειρήματα του Δημοσίου για «πράσινο ταμείο», αποκατάσταση περιβαλλοντικού ισοζυγίου και ενίσχυση των οικονομικών του κράτους, κάνοντας λόγο για ασήμαντα έσοδα (εν όψει του προβλήματος της χώρας) και αδυναμία λειτουργίας συστήματος αποκατάστασης του περιβάλλοντος και επίτευξης περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Κατήγγειλαν την πολυετή αδράνεια κρατικών αρχών να κάνουν αυτοψία και να κατεδαφίσουν αυθαίρετα με αντίστοιχη ταλαιπωρία τους στα δικαστήρια, αλλά και την άρνηση εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, που τώρα ο ν. 4014 ανατρέπει, αφού επιτρέπει σε όλους την τακτοποίηση. Η απόφαση αναμένεται σε 3-4 μήνες.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63783835

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin