Saturday, January 05, 2013

Η καθυστέρηση αυξάνει το κόστος της κλιματικής αλλαγής, λέει έκθεση

Μια συμφωνία για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου από το 2020 θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από το να ληφθεί δράση για την κλιματική αλλαγή «άμεσα», αναφέρει πρόσφατη έκθεση.
Άμεσα μέτρα μείωσης των εκπομπών θα δώσουν πολλές περισσότερες πιθανότητες διατήρησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στο όριο των 2o Κελσίου (πάνω από την προβιομηχανική εποχή) που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αποτρέποντας περισσότερες πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασίες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. 
«Εάν καθυστερήσουν οι δράσεις κατά 10, 20 χρόνια θα μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες να επιτευχθεί ο στόχος των 2o Κελσίου, είπε ο Keywan Riahi, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία.

«Ήταν γενικά γνωστό ότι το κόστος αυξάνεται όταν καθυστερείς τη δράση. Δεν ήταν σαφές πόσο γρήγορα αλλάζει», είπε την Τετάρτη (2 Ιανουαρίου) στο Reuters αναφερόμενος στα ευρήματα του επιστημονικού περιοδικού Nature Climate Change.
Η έρευνα έδειξε ότι η άμεση παγκόσμια τιμή 15€ ανά τόνο για τις εκπομπές CO2, θα έδινε το πολύ 60% πιθανότητες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2o.
Περιμένετε μέχρι το 2020 και η τιμή άνθρακα θα πρέπει να είναι περίπου 75€ ανά τόνο για να υπάρξουν πιθανότητες 60%, είπε ο Riahi στο Reuters.
Καθυστέρηση στην λήψη δράσης μέχρι το 2030 θα καταστήσει το όριο 2o- που για κάποιους επιστήμονες είναι ήδη μη βιώσιμο- ανέφικτο ανεξάρτητα του ποια θα είναι η τιμή του άνθρακα.
«Το παράθυρο αποτελεσματικής δράσης για την κλιματική αλλαγή κλείνει γρήγορα», υπογράμμισε ο Steve Hatfield-Dodds από τον οργανισμό Commonwealth Scientific and Industrial Research.
Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν το 2010 στο όριο 2o Κελσίου, θεωρώντας το ως όριο για να αποφευχθεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή. Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 0.8o από την στιγμή που ξεκίνησε η εκτεταμένη χρήση των ορυκτών καυσίμων 200 χρόνια πριν. 
Η έκθεση έδειξε επίσης ότι πιο «πράσινες» πολιτικές, όπως οι πιο αποδοτικές δημόσιες μεταφορές ή η καλύτερη μόνωση των κτιρίων, θα αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου 2o Κελσίου.
EurActiv.gr 
  
---
--
ΣΧΕΤΙΚΑ :

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin