Friday, January 11, 2013

Κύπρος/Λίβανος: Συζήτησαν συνεργασία για το αέριο

Σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της άμυνας και του τουρισμού
Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Μισιέλ Σλεϊμάν

Επιθυμούμε το συντομότερο δυνατόν να επικυρωθεί η συμφωνία μας με τον Λίβανο και να αρχίσουμε συνομιλίες πάνω σε πρακτική βάση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισιέλ Σλεϊμάν τόνισε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου, τα οφέλη από την εκμετάλλευση του οποίου θα είναι τεράστια.
Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο χωρών υπογράφτηκαν Συμφωνία για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Βιομηχανίας του Λιβάνου για θέματα βιομηχανίας, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Λιβάνου για αμυντική και στρατιωτική συνεργασία.
Κοινές ενέργειες για εξόρυξη
Ο Πρόεδρος του Λιβάνου επεσήμανε ότι κατά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυπριακή αντιπροσωπία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες ενέργειες για να εξορυχθεί αυτός ο πλούτος. Με την εξόρυξη του πλούτου αυτού θα υπάρξουν τεράστια οφέλη για τις δύο χώρες μας. Συμφωνήσαμε επίσης για την ύπαρξη συντονισμού στους τομείς του τουρισμού, της έρευνας, της γεωργίας, της ηλιακής ενέργειας και για θέματα της Ε.Ε., της προστασίας των επενδύσεων και της υγείας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ζούμε σε μια περιοχή, η οποία υπέστη πολλά δεινά στο διάβα της ιστορίας. Η ευλογία της ανεύρεσης υδρογονανθράκων φυσιολογικά δημιουργεί προσδοκίες για τους λαούς μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις ενέργειές μας με πλήρη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Απορρίπτουμε τακτικές και νοοτροπίες, οι οποίες καταφεύγουν σε απειλές και εκφοβισμούς. Η δική μας απάντηση είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στην ειρήνη και τη σταθερότητα».
Στόχος, η κοινή εκμετάλλευση
Ερωτηθείς για τη διαφορά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε καμιά διαφορά με τον Λίβανο. Υπάρχει διαφορά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Προσπαθήσαμε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο φιλικού διαμεσολαβητή για το θέμα, το οποίο βρίσκεται στα Ηνωμένα Έθνη από την Κυβέρνηση του Λιβάνου και ευχή δική μας είναι να επιλυθεί το θέμα. Επιθυμούμε το συντομότερο δυνατόν να επικυρωθεί η συμφωνία μας με τον Λίβανο και να αρχίσουμε συνομιλίες πάνω σε πρακτική βάση για την κοινή εκμετάλλευση των κοινών χώρων όπου ενώνονται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Λιβάνου και Κύπρου». 

.sigmalive.com
11/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment:

  1. Οι εταιρείες Rosneft, Lukoil και Novatek συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την υφαλοκρηπίδα του Λιβάνου....

    Οι εταιρείες Rosneft, Lukoil και Novatek έχουν προεπιλεγεί για να συμμετάσχουν στον πρώτο γύρο αδειοδότησης για τη γεωλογική έρευνα στην υφαλοκρηπίδα του Λιβάνου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου.
    Συνολικά έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 52 εταιρείες, από 25 χώρες. Εκτός από τις ρωσικές εταιρείες αιτήσεις έχουν υποβάλλει οι εταιρείες Total, ExxonMobil, Chevron, Eni, Statoil, Shell καθώς και εταιρείες από την Ιαπωνία, την Κορέα και την Ινδία. Ο πρώτος γύρος αδειοδότησης θα ξεκινήσει στις 2 Μαΐου.

    http://greek.ruvr.ru/2013_04_18/111162811/
    18/4/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin