Thursday, January 17, 2013

«Τελειώστε με τις αδειοδοτήσεις» λένε οι Ισραηλινοί

Νικόλας Ζαννέττος
Μαζί θα πρέπει να προχωρήσουν Κύπρος και Ισραήλ σε ότι αφορά την ενεργειακή τους στρατηγική, δήλωσε σεαποκλειστική συνέντευξη του στο SigmaLive ο Πρόεδρος των Εταιρειών Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου του Ισραήλ, ο οποίος μίλησε παράλληλα για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος στον τομέα. Συμβούλεψε επίσης την κυπριακή κυβέρνηση, να ολοκληρώσει άμεσα τις αδειοδοτήσεις και να μην πραγματοποιήσει τρίτο γύρο.


Κύπρος και Ισραήλ "χέρι-χέρι" στα ενεργειακά
Σε αρκετά σημεία της συνέντευξης του, ο Γιούρι Αλντούμπι, τόνισε ότι οι προσπάθειες των δύο χωρών να καταστούν ισχυρά ενεργειακά κέντρα θα πρέπει να είναι πάνω από όλα συλλογικές, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία που υπάρχει στο Ισραήλ και η δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο στο τέλος θα επιτρέψει στις δύο χώρες να προχωρούν συλλογικά σε εξαγωγές κάτι που θα καταστήσει την όλη προσπάθεια βιώσιμη και για τους δύο. Συλλογικά πρέπει να αντιμετωπιστούν, είπε και τα θέματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων αλλά και γενικότερα όλης της διαδικασίας.
Να μην περιμένετε άλλο
Aναφερόμενος στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Κύπρος, είπε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο, αφού οι τιμές του ΦΑ μελλοντικά θα πέσουν λόγω της αυξημένης προσφοράς. Είναι σημαντικό, τόνισε, να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις το πολύ σε ένα χρόνο και να μην περιμένουμε άλλο γύρο αδειοδότησης. Αυτό εξήγησε θα βοηθήσει την χώρα να ορθοποδήσει γρηγορότερα. Παράλληλα όπως εξήγησε, για να γίνει το τερματικό θα πρέπει να υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο ούτως ώστε να είναι βιώσιμο το όλο εγχείρημα.
Χαρακτηριστικά είπε ότι άμεσα θα πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο αδειοδοτήσεων το πολλή σε ένα χρόνο, ώστε να συμφέρει να προχωρήσουμε με τη δημιουργία του τερματικού. Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο γύρο αδειοδοτήσεων είπε. Αυτό εξήγησε γιατί οι τιμές του ΦΑ θα πέσουν μελλοντικά λόγω και της αυξημένης προσφοράς.
Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουμε το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθήσουμε, να πάρουμε αποφάσεις για τα περιβαλλοντικά και μετά να σκεφτούμε τις εξαγωγές. Αυτό θα φέρει στην χώρα οικονομική και ενεργειακή σταθερότητα.
Σε 10 χρόνια είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώ ότι τα κυπριακά κρατικά ομόλογα θα εκτοξευθούν.
Έκπληξη για το ότι δεν συμμετέχουν Ισραηλινοί στην Κυπριακή ΑΟΖ
Ο Γιούρι Αλντούμπι δήλωσε ότι ήταν έκπληξη το γεγονός ότι καμία εταιρεία Ισραηλινών συμφερόντων δεν προκρίθηκε στους διαγωνισμούς για την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι στιγμής.
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ισραηλινή παρουσία στο νησί, παρόλο που οι παίχτες οι οποίοι εμπλάκηκαν μέχρι στιγμής, είναι τεράστιας εμβέλειας.
«Δεν πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος δεύτερη φορά. Έχουμε ακόμα αρκετές συμμετοχές και ελπίζω ότι θα κερδίσουμε κάποιο οικόπεδο στη συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά.
"Οι Νορβηγοί ήταν ψαράδες"
Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το Νορβηγικό μοντέλο είπε χαρακτηριστικά ότι «Οι Νορβηγοί ήταν ψαράδες και σήμερα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο».
Άρα πρόκειται για δοκιμασμένο και επιτυχημένο μοντέλο. Το θέμα είναι ότι πέραν της οικονομικής επιτυχίας, η χώρα κληρονόμησε την τεχνογνωσία και πλέον είναι σε θέση να συμβουλέψει και άλλες χώρες του κόσμου και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι έβλεπαν μακριά. Αν συνεργαστούμε με το Ισραήλ, είπε, μπορούμε μέσω ακαδημαϊκών προγραμμάτων να δημιουργήσουμε επιστήμονες που να μεταφέρουν και στο μέλλον την τεχνογνωσία τους ανά το παγκόσμιο.
Τέλος ευχήθηκε στην Κύπρο λαμπρό μέλλον και πολλές ποσότητες φυσικού αερίου.
zannettos@sigmalive.com
 .sigmalive.com
16/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin