Wednesday, January 30, 2013

Καμπανάκι από τους βιομήχανους για την ακριβή ενέργεια

Τον κίνδυνο να κλείσουν άμεσα πολλές βιομηχανικές μονάδες στη χώρα μας με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας επισημαίνει ο βιομηχανικός κλάδος λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, που απαιτείται για τη λειτουργία του. 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία από τις συνεχείς αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, την υπερφορολόγηση της ενέργειας και την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας.

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνος Κουκλέλης σημείωσε ότι το κόστος ενέργειας έχει ξεπεράσει το 50% και βρίσκεται πλέον πάνω και από το εργατικό κόστος ενώ υποστήριξε πως τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της εγχώριας βιομηχανικής ζήτησης ενέργειας, και το 45% της κατανάλωσης φυσικού αερίου και τα μέλη του προέρχονται από το σύνολο της ελληνικής μεταποίησης με περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας και εξαγωγές 1,5 δισ. ευρώ.
"Χιλιάδες μονάδες βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο με ζημιογόνα αποτελέσματα την τελευταία τετραετία" είπε και πρόσθεσε ότι στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι μονάδες διέλασης αλουμινίου, τσιμέντου και η χαλιβουργία. Επίσης υπογράμμισε ότι η απασχόληση έχει μειωθεί πάνω από 30% σε ορισμένους κλάδους και πως οι εγχώριες πωλήσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 60-80% σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα.
“Η φθηνή ενέργεια είναι ο πιο διαφανής και δίκαιος τρόπος για να στηρίξει μια χώρα τη βιομηχανία και την οικονομία της. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να συμβαδίσουμε στον δρόμο προς την πραγματική ανάπτυξη, χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς φοροαπαλλαγές και με ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους. Η βιομηχανία σήμερα αναζητά συνομιλητή όχι για να κινδυνολογήσει αλλά για να βρει βιώσιμες λύσεις για την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, την απασχόληση και την εθνική μας οικονομία”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.
Η ΕΒΙΚΕΝ ζήτησε τον άμεσο προσδιορισμό Εθνικής Στρατηγικής στα θέματα της Ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, και έθεσε μια σειρά από προτάσεις.
Συγκεκριμένα ζητά, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία στα επίπεδα των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών χωρών, τη δραστική μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα για τις βιομηχανίες στο ελάχιστο δυνατό, και την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς Φυσικού Αερίου και αναδιαπραγμάτευση των διεθνών συμβάσεων προμήθειας.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 .enet.gr 
30/01/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin